Σήμερα: 25/09/2022
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

poreia-Keratsini-750x500.jpg

Με μια δυναμική μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση τίμησαν χιλιάδες λαού και νεολαίας τα 9 χρόνια από την ημέρα της δολοφονίας του μουσικού και αντιφασίστα Παύλου Φύσσα ο οποίος έπεσε νεκρός από τα δολοφονικά τάγματα εφόδου της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση εξελίχθηκε σε μια πελώρια διαδήλωση η οποία διέσχισε τους δρόμους της πόλης για να καταλήξει στο μπλόκο της Κοκκινιάς, εκεί όπου ναζί και ταγματασφαλίτες προχώρησαν σε σφαγή δεκάδων Ελλήνων πατριωτών και αντιστασιακών!

Στην κεφαλή της πορείας ήταν οι οικογένειες και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, του Βασίλη Μάγγου αλλά και φοιτητές που χτυπήθηκαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ανάμεσα στα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία ήταν: «Ναζί για πάντα στη φυλακή», «Ο Παύλος ζει», «Και τώρα και πάντα όπως το 40 την φτώχεια και τον φασισμό θα πολεμάμε πάντα», «Χρυσαυγίτες σας ταΐζουν οι εφοπλιστές, έξω σας πετάμε από όλες τις σχολές, από τα σχολεία και τις γειτονιές»

Στην συγκέντρωση πήραν μέρος και η ΠΕΝΕΝ, Ο ΠΣΣ – ΝΑΤ και τα μέλη τους συμπορεύτηκαν στον δρόμο κοντά στην οικογένεια του Π. Φύσσα και του «Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά».

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

2022-09-20_135347.jpg

 

2022-09-20_135416.jpg

 

Ετικέτες

psomi-02.jpg

Δευτέρα 19/09/2022 - 18:23
EUROSTAT

Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 18% τον Αύγουστο στην ΕΕ

Πηγή: Eurokinissi

Κατά 18% αυξήθηκε η τιμή του ψωμιού τον Αύγουστο στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Λιθουανία, με 66% και 33% αντίστοιχα. Οι χαμηλότερες καταγράφονται στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).

Την Παρασκευή, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1% τον Αύγουστο, λόγω των υψηλών τιμών στην Ενέργεια και τα τρόφιμα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - «Reuters»)

πηγη: 902.gr

Ετικέτες

planitis_0.jpg

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να εκπέμψει 3,5 τρισ. τόνους αερίων του θερμοκηπίου, απελευθερώνοντας περισσότερες εκπομπές από όσες έχουν εκλυθεί από τη βιομηχανική επανάσταση.

Η καύση των γνωστών παγκοσμίων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες εκπομπές αερίων που συντελούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, μειώνοντας δραστικά την ποσότητα άνθρακα που απομένει πριν οι κοινωνίες βρεθούν σε καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian.

Η ανάλυση αυτή υποστηρίζει ότι εάν οι κυβερνήσεις επιτρέψουν την εξόρυξη και χρήση συγκεκριμένων αποθεμάτων άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με αυτό που έχει περιγραφεί ως η πρώτη δημόσια βάση δεδομένων παραγωγής ορυκτών καυσίμων, θα εκπέμπονταν 3,5 τρισ. τόνοι εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η βάση δεδομένων, η οποία καλύπτει περίπου τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας, αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν αρκετά αποθέματα ορυκτών καυσίμων για να καταναλώσουν μόνες τους την ποσότητα άνθρακα που απομένει στον κόσμο προτού ο πλανήτης φτάσει στους επιπλέον 1,5 βαθμούς Κελσίου μέση θερμοκρασία σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.  

 

Μεταξύ όλων των χωρών, υπάρχουν αρκετά ορυκτά καύσιμα για να εκτινάξουν στο επταπλάσια την ποσότητα που απομένει ως περιθώριο, ωθώντας ανθρώπους και οικοσυστήματα σε καταστροφικούς καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασία και άλλες επιπτώσεις που δεν έχουν ξανακαταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία. Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να περιορίσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, αλλά σε μεγάλο βαθμό αρνήθηκαν να σταματήσουν ενεργά τις νέες άδειες ορυκτών καυσίμων ή την εξόρυξη.

«Υπάρχουν κυβερνήσεις που εκδίδουν νέες άδειες για άνθρακα που είναι εντελώς αποσυνδεδεμένες από τις δικές τους δεσμεύσεις για το κλίμα», δήλωσε ο Mark Campanale, ιδρυτής της Carbon Tracker Initiative, η οποία εγκαινιάζει το νέο Παγκόσμιο Μητρώο Ορυκτών Καυσίμων με το Global Energy Monitor. 

Για να έχει ο κόσμος πιθανότητες να αποφύγει την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθoύς Κελσίου ή περισσότερο, οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι ο κόσμος μπορεί να εκπέμψει μόνο 400 έως 500 δισεκατομμύρια περισσότερους τόνους αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό θα συνεπαγόταν δραστική μείωση των εκπομπών κατά περίπου το ήμισυ αυτή τη δεκαετία προτού μηδενιστούν πλήρως μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ από μόνες τους έχουν τη δυνατότητα να απελευθερώσουν 577 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών, οι περισσότερες από αυτές από άνθρακα, μέσω των γνωστών αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων. Ενώ ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε «υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα», η κυβέρνησή του συνέχισε να δίνει μισθώσεις για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων περιοχών του Κόλπου του Μεξικού, εκεί όπου σημειώθηκε η περιβαλλοντική καταστροφή με τη διαρροή τεράστιας πετρελαιοκηλίδας της BP.

Από αυτά τα αποθέματα, 27 δισ. τόνοι εκπομπών πρόκειται να απελευθερωθούν από εγκεκριμένα αμερικανικά έργα που βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη, τα οποία περιλαμβάνουν 33,2 δισ. βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων.

Η Ρωσία, στο μεταξύ, έχει αρκετά ορυκτά καύσιμα για να απελευθερώσει 490 δισεκατομμύρια τόνους αερίων θερμοκηπίου και αυτή τη στιγμή αναπτύσσει έργα που εκτιμάται ότι θα εκπέμπουν 11 δισεκατομμύρια τόνους. Η Κίνα, η Ινδία και η Αυστραλία έχουν επίσης αρκετά αποθέματα ορυκτών καυσίμων για να ωθήσουν τον κόσμο στο χείλος της κλιματικής κατάρρευσης.

Μπορεί οι χώρες του πλανήτη –στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού το 2015 για το κλίμα– να συμφώνησαν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ωστόσο τρεις δεκαετίες διεθνών συνομιλιών δεν απέδωσαν καμία δέσμευση για ουσιαστική μείωση της κύριας αιτίας της κλιματικής κρίσης: την καύση ορυκτών καυσίμων. Στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι στη Γλασκόβη, οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν απλώς σε μια υπόσχεση για σταδιακή μείωση, αλλά όχι κατάργηση της χρήσης άνθρακα.

πηγη: efsyn.gr

Ετικέτες

2022-09-20_132905.jpg

Η συνολική διακίνηση εμπορευμάτων παρουσίασε μείωση 8,6%

το α' τρίμηνο 2022

 

Αύξηση 91,9% σημείωσε η συνολική διακίνηση επιβατών στους ελληνικούς λιμένες το α’ τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση του α’ τριμήνου 2021 προς το α’ τρίμηνο 2020 παρατηρήθηκε μείωση 46,8%.

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική διακίνηση εμπορευμάτων παρουσίασε μείωση 8,6% το α’ τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ και κατά την αντίστοιχη σύγκριση του α’ τριμήνου 2021 προς το α’ τρίμηνο 2020 σημειώθηκε μείωση 10,6%.

Ενώ, η συνολική διακίνηση κινητών μονάδων (τροχοφόρων) παρουσίασε αύξηση 43,6% το α’ τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση του α’ τριμήνου 2021 προς το α’ τρίμηνο 2020 καταγράφηκε μείωση 24%.

πηγη: newmoney.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή