Σήμερα: 20/05/2022
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

_Μπακαδήμα.jpg

Την ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 στη Β’ Περιφέρεια Πειραιά κ. Φωτεινή Μπακαδήμα!

Η ερώτηση στηρίζεται σε επαναλαμβανόμενες καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ, της ΠΕΕΜΑΓΕΝ αλλά και άλλων Ναυτεργατικών σωματείων.

Η ερώτηση θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή και καλείται να δώσει σχετικές απαντήσεις ο αρμόδιος υπουργός του ΥΕΝ κ. Πλακιωτάκης.

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε τη σχετική ερώτηση.

2022-05-19_094851.jpg

Ετικέτες

2022-05-19_092233.jpg

Ένα βίντεο στο Τik Tok, με πρωταγωνιστή έναν ντελιβερά από την Λάρισα έχει γίνει viral. 

Έχει ήδη κερδίσει χιλιάδες like. Ο άνδρας, προφανώς έπειτα από ώρες δουλειάς, ξεκουράζει το πόδι του ακουμπώντας στην κολόνα του φαναριού.

Το βιντεάκι αναρτήθηκε από χρήστη του ΤikTok και τα σχόλια να πέφτουν «βροχή».

πηγη: enikos.gr

Ετικέτες

sitari-wheat.jpg

Πηγή: Associated Press

Οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Δευτέρα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές.

Η τιμή εκτινάχθηκε στα 435 ευρώ (453 δολάρια) ανά τόνο καθώς άνοιξε η αγορά του Euronext, από το προηγούμενο ρεκόρ των 422 ευρώ που σημειώθηκε την Παρασκευή.

Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω των φόβων για την προσφορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προηγουμένως αντιπροσώπευε το 12% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Η απότομη αύξηση, που επιδεινώθηκε από τις ελλείψεις λιπασμάτων και την κακή συγκομιδή, έχει τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό παγκοσμίως και έχει εγείρει φόβους για λιμό και κοινωνικές αναταραχές στις φτωχότερες χώρες.

Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, δήλωσε το Σάββατο ότι απαγορεύει τις εξαγωγές και πλέον οι έμποροι χρειάζονται κυβερνητική έγκριση για να συνάψουν νέες συμφωνίες.

Το Νέο Δελχί είπε ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη για την προστασία της επισιτιστικής ασφάλειας των κατοίκων του, που ανέρχονται σε 1,4 δισ., ενόψει της χαμηλότερης παραγωγής και της απότομης αύξησης των παγκόσμιων τιμών.

πηγη: 902.gr

Ετικέτες

europe-army_1.jpg

Με αφορμή και πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΕΕ μετατρέπεται από Ένωση ειρήνης σε πολεμική...

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δίνει το πάτημα στην Κομισιόν να παρουσιάσει ένα σχέδιο για κοινές εξοπλιστικές προμήθειες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο γύρο υπερχρέωσης στο όνομα της ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βερσαλλιών της 11ης Μαρτίου για «ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων υπό το φως της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας», παρουσίασε ένα σχέδιο με το μανδύα πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να καλυφθούν τα κενά στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Ως άμεσο αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα κράτη-μέλη ανακοίνωσαν αυξήσεις στους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους, συνολικά κατά 200 δισ. ευρώ επιπλέον για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι αυτές οι αυξήσεις έρχονται μετά από χρόνια ουσιαστικών περικοπών και ανεπαρκών επενδύσεων. Από το 1999 έως το 2021, οι συνδυασμένες αμυντικές δαπάνες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 20% έναντι 66% για τις ΗΠΑ, 292% για τη Ρωσία και 592% για την Κίνα.

Επισημαίνει τρεις επείγουσες προτεραιότητες: την αναπλήρωση των αποθεμάτων, την αντικατάσταση παλαιών συστημάτων σοβιετικής εποχής και την ενίσχυση συστημάτων εναέριας και πυραυλικής άμυνας. Η Επιτροπή προτείνει αναλυτικό κατάλογο για στρατηγικές επενδύσεις στον αέρα, την ξηρά, τη θάλασσα, το διάστημα και την κυβερνοάμυνα.

Πιεστικά κενά εντοπίζει στην αεροπορική και πυραυλική άμυνα και προτείνει επενδύσεις σε drones και μικρότερων drones με δυνατότητες επιτήρησης. Η Επιτροπή προτείνει να αναπτυχθεί το Eurodrone Male Rpas, που παράγεται σε συνεργασία με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Προτείνει, επίσης, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων στην ΕΕ.

Στην ξηρά, επισημαίνεται η ανάγκη αναβάθμισης και του υπάρχοντος αποθέματος των κύριων αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, καθώς και των συστημάτων επόμενης γενιάς, υπό το πρίσμα της επιστροφής μεγάλης κλίμακας, υψηλής έντασης πολέμου στην Ευρώπη και ιδίως ένα ευρύ φάσμα αντιαρματικών και συστημάτων πυροβολικού.

Στη θάλασσα, η περαιτέρω ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων των κρατών μελών παραμένει κρίσιμη υπό το φως της ολοένα και πιο αμφισβητούμενης Μαύρης, Βαλτικής και Μεσογείου Θάλασσας, καθώς και της ανάγκης ενίσχυσης των δυνατοτήτων προβολής δύναμης και ισχύος, καθώς και της άρνησης πρόσβασης και της παράκτιας άμυνας. Χρειάζονται επενδύσεις σε φρεγάτες, υποβρύχια και περιπολικές κορβέτες. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι δυνατότητες ISR και η προστασία των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας θα επωφεληθούν από διασυνδεδεμένα πλοία υψηλών προδιαγραφών που θα ενισχυθούν με μη επανδρωμένες πλατφόρμες για επιφανειακό και υποβρύχιο έλεγχο και ηλεκτρονικό πόλεμο.

Στο άμεσο μέλλον, η Επιτροπή σχεδιάζει να δημιουργήσει μια κοινή ομάδα αμυντικών προμηθειών για να συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη.

πηγη: efsyn.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή