Σήμερα: 20/05/2022
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

7ba3ea0e64a387cb6138b20c51cebfc6_L.jpg

του Γιάννη Νικολακόπουλου

Περίπου 150.000 από τους 1.781.000 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του 3ου Συνεδρίου του προσήλθαν στις κάλπες και ψήφισαν σε ποσοστό 99% τον Α. Τσίπρα ως πρόεδρο του κόμματος.

Η ερμηνεία του γεγονότος από τα κοινοβουλευτικά κόμματα εντοπίζεται κύρια στον αριθμό συμμετοχής στην διαδικασία των εκλογών.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την εφημερίδα Αυγή « Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατάφερε να εξαπλασιάσει τις δυνάμεις του από το 2019.

Σε μία συγκυρία ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει το στοίχημα… ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ξεπεράσει σημαντικά τον «εξαψήφιο» πήχη - αριθμό στις κάλπες της Κυριακής, με περισσότερους από 150.000 πολίτες να πηγαίνουν στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα, να εγγράφονται μέλη και να ψηφίζουν».

Στην κεντρική αρθρογραφία του επισημαίνεται: «Χιλιάδες και χιλιάδες είπαν όχι χτες στον καναπέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από χτες άλλο κόμμα, άλλου είδους κόμμα, άλλης μαζικότητας κόμμα, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μια στρατιά από μέλη - μετόχους. Και η συνέχεια προβλέπεται συναρπαστική».

 

Από τη ΝΔ

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Ο κ. Τσίπρας νίκησε τον κ. Τσίπρα κι ανατρέποντας τα προγνωστικά, εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας ότι έχει κατοχυρώσει τη θέση του μετά την επερχόμενη ήττα».

Συνέχισε δε λέγοντας πως «Γιατί αυτός ήταν ο στόχος του. Όσο για τους πανηγυρισμούς για τη συμμετοχή αρκεί να θυμίσουμε τους αριθμούς: στις κάλπες για εκλογή Προέδρου της ΝΔ έλαβαν μέρος 404.000 πολίτες και για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν 270.000 πολίτες.

Από το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός Νίκος Ανδρουλάκης στέκονται «μόνο στην μαζική συμμετοχή φίλων και μελών τους». Υπενθυμίζουν πως στις δικές τους εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου για την ανάδειξη αρχηγού «προσήλθαν 270.000 φίλοι και μέλη». 

Συμπληρώνουν ότι: «Ακριβώς μία εβδομάδα πριν, την προηγούμενη Κυριακή για τις εκλογές συνέδρων, νομαρχιακών – τοπικών επιτροπών και του ονόματος ήρθαν στις κάλπες ήρθαν 180.000 μέλη». 

Από το ΚΚΕ

Τόνισε ο Περισσός: «Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε, ούτε μας απασχολεί για το πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει τις εσωκομματικές του εκλογές. Άλλωστε είναι διαδικασίες που τις δανείστηκε από τους «μετρ» του είδους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, ο εκφυλιστικός έως γελοίος χαρακτήρας αυτών των διαδικασιών φτάνει μέχρι του σημείου να στέλνονται επανειλημμένα και ενοχλητικά μηνύματα σε κινητά μελών και στελεχών του ΚΚΕ, ακόμη και σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές, για να ψηφίσουν για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Να το χαίρονται αυτό το "απαύγασμα της δημοκρατίας" και τις δήθεν «σύγχρονες διαδικασίες» που καμία σχέση δεν έχουν με την ουσιαστική και πραγματική συμμετοχή του λαού στην κοινωνική και πολιτική ζωή».

Το ΜΕΡΑ25 και την Ελληνική λύση δεν φαίνεται να απασχόλησαν ξεχωριστά οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στοιχεία από την μορφή της σημερινής αστικής δημοκρατίας

Έχουμε λοιπόν τους προ αλειφόμενους κυβερνήτες και συγκυβερνήτες να καλωσορίζουν ουσιαστικά το ΣΥΡΙΖΑ στο κλαμπ της πλασματικής δημοκρατίας.

Στο κλαμπ όπου κομματική δημοκρατία ονομάζεται η μορφή λειτουργίας η οποία στηρίζεται στο σχήμα «Ηγέτης – ακόλουθοι».

Είναι το ανάλογο του γνωστού κοινωνικού σχήματος που συναντούμε στην καθημερινή ζωή, του influencer.

Αυτό οι κατά τα άλλα… λάτρεις της αριστοκρατικής Αθηναϊκής δημοκρατίας επιχειρούν να το εμφανίσουν ως απαύγασμα της δημοκρατίας.

Σε αυτή…την επιτυχία ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε αφού στα πλαίσια της εσωκομματικές δημοκρατίας στις εκάστοτε πολιτικές στροφές έβαλε όλους τους διαφωνούντες εσωκομματικούς συνομιλητές στο περιθώριο.

Το έκανε με τον Αλαβάνο, τον Κωνσταντόπουλο, τον Λαφαζάνη, τον Βαρουφάκη, τη Ζωή, τον Μηλιό, τον Ρινάλντι, το "Αριστερό Ρεύμα", τη "Ρόζα", το "Κόκκινο" και όσους άλλους ...δεν συνεμορφώθησαν στους απότομους δεξιούς μετασχηματισμούς του.

Το ίδιο κάνει σήμερα με τους "53" και τους συνοδοιπόρους των. Δεν θα τους διώξει -ούτε άλλωστε και οι ίδιοι διακατέχονται από αισθήματα αναχωρητισμού- αλλά ουσιαστικά θα καταλήξουν ενεργοί συμμέτοχοι των πολιτικών του αρχηγού.

Ένα τέτοιο κόμμα δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ φορέας πολιτικών αλλαγών, ακόμη και αν επιλεγεί να συγκυβερνήσει.

Η μορφή και ο τρόπος της εσωτερικής του λειτουργίας είναι το πρώτο στοιχείο της πολιτικής του ταυτότητας κάθε κόμματος.

Αυτή την υποβοηθούμενη από τη χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας απρόσωπης σχέσης ηγεσίας – λαού ο ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρας την βρήκε να κυριαρχεί πολιτικά στην κοινωνία και χωρίς…αριστερούς ενδοιασμούς την ίππευσε σηκώνοντας ψηλότερα τη σημαία της.

Και αξίζει βέβαια να διερωτηθούμε. Στοιχείο της αστικής δημοκρατίας ήταν από πάντα το σώμα που εκλέγει - επιλέγει τον αρχηγό του να μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον ανακαλεί.

Τώρα, ποιο σώμα θα μπορεί να ανακαλέσει τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη, τον Ανδρουλάκη;

Οι «αρχηγοί» πλέον θα ανακαλούνται από αυτούς που τους στηρίζουν και τους προωθούν.

Είναι οι μόνοι που συγκροτούνται πραγματικά σε σώματα, ομίλους , συλλόγους, οργανώσεις και αποδεδειγμένα επηρεάζουν αποφασιστικά τα εκλογικά αποτελέσματα έχοντες την αντικειμενικότερη γνώση της πραγματικότητας.

Είναι οι πραγματικοί κυβερνήτες, ιδιαίτερα όταν απέναντί τους έχουν άτομα, όχι κόμματα με αυτόνομες συλλογικές διαδικασίες.

ΠΗΓΗ: kommon.gr

Ετικέτες

penen_site_facebook.jpg

Ανοδική, μαζική και ελπιδοφόρα είναι η ανταπόκριση των μελών μας συναδέλφων Ναυτεργατών και ευρύτερα εργαζομένων και συνταξιούχων που παρακολουθούν την δράση, τους αγώνες, τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ένωσής μας για πληθώρα θεμάτων της καθημερινότητας που έχουμε συστηματική και συνεχόμενη ενημέρωση, τόσο από την ιστοσελίδα όσο και στο facebook.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΠΕΝΕΝ αποτελούν μια μαχόμενη – αγωνιστική και συνεπή δημόσια έκφραση που αντιπροσωπεύουν την ταξική Ναυτεργατική άποψη για τα δρώμενα στην Ναυτιλία, τον ρόλο εφοπλιστών – κυβέρνησης – αστικών κομμάτων, τα ναυτεργατικά προβλήματα και δικαιώματα αλλά και ευρύτερα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και της νεολαίας μας.

Αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στην ενημέρωση, στην επικοινωνία, στην διαμόρφωση θέσεων για όλα αυτά που μας απασχολούν, στην συνεχή προσπάθειά μας να δημιουργηθεί, να εμπεδωθεί και να αναπτυχθεί ένα αγωνιστικό ναυτεργατικό μέτωπο μέσα και έξω από τα καράβια που θα έχει στην προμετωπίδα του τα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα.

Αυτή η γραμμή μας είναι σε ένα άλλο δρόμο, μια άλλη επιλογή που συγκρούεται με τον εφοπλιστικό μονόδρομο, αυτόν της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.

Η συστηματική και καθημερινή ενημέρωση που διαθέτει η ΠΕΝΕΝ πρέπει να αγκαλιάσει, να συσπειρώσει όλον τον κλάδο και όλον τον Ναυτεργατικό μας κόσμο.

Τα δείγματα που έχουμε έως τώρα είναι απολύτως θετικά και αυτό μας επιβάλει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση ενός ευρύτερου λαϊκού κόσμου που παρακολουθεί την δράση και τους αγώνες της ιστορικής ΠΕΝΕΝ!

Στην συνέχεια δημοσιεύουμε την απήχηση που είχαν σειρά προβλημάτων που ανέδειξε η ΠΕΝΕΝ τους μήνες Απρίλη – Μάη 2022.

Κορυφαίο θέμα που ξεπέρασε τις 20.000 σε απήχηση ήταν:

 1. 1. Για τον θάνατο του Υπ/ρχου στο Ε/Γ- Ο/Γ ΠΡΕΒΕΛΗΣ

Ακολουθούν κατά σειρά απήχησης:

 1. 2. Στα χέρια της Cosco το άνοιγμα του λιμανιού από την απεργία των Λιμενεργατών
 2. 3. Δυναμική παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ για την εξόφληση του μισθού του «AQUAJEWEL»
 3. 4. Απεργία Λιμενεργατών. ΠΕΝΕΝ: Καταδικάζουμε την επιχείρηση καταστολής
 4. 5. Παρέμβαση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις»
 5. 6. ΠΕΝΕΝ: ΥΕΝ – Λιμενικές αρχές θεματοφύλακες της εφοπλιστικής παραβατικότητας
 6. 7. Εκδήλωση συζήτηση την Τετάρτη 20/4 στο Ε/Γ – Ο/Γ «ΕΛΥΡΟΣ»
 7. 8. Κυβέρνηση για νέο ΕΣΥ, εάν έχεις λεφτά έλα το απόγευμα, δεν έχεις λεφτά σε 6 μήνες και βλέπουμε!
 8. 9. ΠΕΝΕΝ: Άνεργοι Ναύτες που αναζητούν δουλειά να επικοινωνούν με το Σωματείο μας.
 9. 10. Γ.Γ – Πλειοψηφία της ΠΝΟ: Σε επικίνδυνες ατραπούς η οικονομική διαχείριση.
Ετικέτες

fysiko_aerio.jpg

Συμβιβάστηκε με τα τετελεσμένα εντέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία και ανέφερε πως οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Κομισιόν έστειλε τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της στα κράτη- μέλη την Παρασκευή, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος. Στις επικαιροποιημένες συστάσεις, ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Οι κυρώσεις της Ε.Ε. «δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρα με αέριο, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», ανέφερε η Επιτροπή. «Οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να εξετάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή που έχει ήδη εκπληρωθεί πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις».

Η νέα οδηγία δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράσουν φυσικό αέριο σύμφωνα με τις κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. 

Αυτό έρχεται καθώς οι προθεσμίες για τις προμήθειες Απριλίου πλησιάζουν για τους μεγάλους Ευρωπαίους αγοραστές.

Πάνω από 20 αγοραστές έχουν ήδη λογαριασμό σε ρούβλια

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρχίζουν να κινούνται προς την εκπλήρωση των ρωσικών απαιτήσεων για να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου και ιδανικά πληρώνοντας λιγότερα σε σχέση με άλλες πηγές.

Το είπε άλλωστε πρώτος χωρίς περιστροφές ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πριν από λίγες ημέρες, ενώ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni θα προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ στην Gazprombank έως την Τετάρτη, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές εγκαίρως αυτόν τον μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους για τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Η εταιρεία περίμενε να δημοσιευθούν επίσημα αυτές οι οδηγίες πριν ενεργήσει, είπε μια απ' τις πηγές που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο.

Νωρίτερα, το Bloomberg είχε μεταδώσει, επικαλούμενο ένα πρόσωπο κοντά στην Gazprombank, ότι είκοσι ευρωπαϊκές εταιρείες άνοιξαν λογαριασμούς στην ιδιωτική ρωσική τράπεζα για να ανταλλάξουν ευρώ με ρούβλια προκειμένου να αγοράσουν φυσικό αέριο και ότι άλλες 14 εταιρείες ζητούν έγγραφα για τη διευκόλυνση των συναλλαγών σε ρούβλια.

Ο γερμανικός κολοσσός Uniper SE και η αυστριακή OMV AG δήλωσαν επίσης ότι αναμένουν να συνεχιστούν οι αγορές φυσικού αερίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι γερμανικές εταιρείες κοινής ωφέλειας θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις επόμενες πληρωμές φυσικού αερίου στη Μόσχα, παρά το καθεστώς κυρώσεων και τους νέους κανόνες της Μόσχας.

«Οι εταιρείες θα πληρώσουν τους επόμενους λογαριασμούς τους σε ευρώ», είπε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο διυλιστήριο Leuna στην ανατολική Γερμανία. Οι κυρώσεις της Ε.Ε. θα εξακολουθήσουν να επιτρέπουν στις ρωσικές τράπεζες να μεταφέρουν αυτά τα χρήματα εσωτερικά σε «λογαριασμούς Κ», πρόσθεσε, αφήνοντας ανοιχτό εάν αυτοί θα είναι λογαριασμοί σε ευρώ ή σε ρούβλια. «Αυτό είναι, κατά την άποψή μου, σύμφωνα με τις κυρώσεις, σύμφωνα και με την Επιτροπή της Ε.Ε.», είπε.

Πάντως ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επέκρινε την Ε.Ε. για άμβλυνση της στάσης της όσον αφορά τις πληρωμές στο ρούβλι.

«Είμαι απογοητευμένος που βλέπω ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει συναίνεση να πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια», δήλωσε την Κυριακή. «Η Πολωνία θα τηρήσει τους κανόνες και δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό του Πούτιν». Σημειώνεται ότι η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου στη γειτονική Πολωνία στα τέλη Απριλίου.

Δέσμιοι του Όρμπαν για το εμπάργκο στο πετρέλαιο

Ο Βίκτορ Όρμπαν / AP Photo/Olivier Matthys, Pool, File

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. προσπάθησαν να πιέσουν δημόσια την Ουγγαρία σήμερα να άρει το βέτο της στο προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, αλλά τελικά το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η ΕΕ για αυτόν τον σκοπό σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική μιας «εποχής ύφεσης» στην Ευρώπη και ξεκαθάρισε πως η Βουδαπέστη δεν θα μπλοκάρει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, εφόσον δεν αποτελούν κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας. Επίσης, μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Όρμπαν είπε ότι η χώρα του δεν θα συναινέσει στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Νωρίτερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε πως η Βουδαπέστη δεν έχει λάβει καμία σοβαρή πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, έπειτα από μια επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στην Βουδαπέστη νωρίτερα αυτό τον μήνα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προκαλέσει πρόβλημα με μια πρόταση, επομένως είναι μια δίκαιη προσδοκία από την Ουγγαρία... ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει μια λύση: να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις και να αντισταθμίσει τις (προκύπτουσες) αυξήσεις τιμών που καθιστούν αναγκαίο έναν συνολικό εκσυγχρονισμό της ενεργειακής δομής της Ουγγαρίας σε ύψος 15-18 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Σιγιάρτο με ανάρτησή του στο facebook.

Η Λιθουανία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της λέγοντας ότι το μπλοκ «κρατείται σε ομηρεία από ένα κράτος μέλος».

πηγη: efsyn.gr

Ετικέτες

us-army-somalia.jpg

Εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες επιστρέφουν στη Σομαλία, μετά την αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ, που αποφάσισε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του προέδρου Τραμπ, ο οποίος είχε αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από την πολυτάραχη χώρα. 

 

Όπως ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε σήμερα την ανάπτυξη πολλών εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών στη Σομαλία. Ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα αυτή. Πριν από την αποχώρηση, στη Σομαλία στάθμευαν περίπου 700 Αμερικανοί στρατιώτες, αποστολή των οποίων ήταν να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις απέναντι στους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ, οι οποίοι  συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

 
 

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα του υπουργείου Άμυνας να αποκατασταθεί η παρουσία των ΗΠΑ στη Σομαλία, ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των Σεμπάμπ», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Πρόκειται για αναδιάταξη των δυνάμεων που πηγαινοέρχονταν στη Σομαλία ανά διαστήματα αφότου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε την αποχώρηση», πρόσθεσε.

 

Η οργάνωση Σεμπάμπ επιδιώκει να ανατρέψει την κυβέρνηση και να εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς στη Σομαλία, με βάση μια άκαμπτη ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, της σαρίας. Συχνά εξαπολύει βομβιστικές επιθέσεις στο Μογκαντίσου και αλλού. Μολονότι οι ΗΠΑ δεν είχαν στρατιώτες στη Σομαλία αφότου διέταξε την αποχώρησή τους ο Τραμπ, τον Δεκέμβριο του 2020, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατά καιρούς εξαπέλυαν πλήγματα εναντίον των ισλαμιστών. Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν εξάλλου σε πολλές γειτονικές χώρες.

Χθες, Κυριακή, το κοινοβούλιο της Σομαλίας εξέλεξε νέο πρόεδρο της χώρας τον ηλικίας 66 ετών,  Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, πρώην καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα μετατρέψει την εν λόγω ασταθή χώρα, που μαστίζεται από μακροχρόνια πολιτική κρίση και απειλείται με λιμό, σε «ειρηνική χώρα», η οποία  θα διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλον τον κόσμο. «Πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, δεν χρειαζόμαστε μνησικακίες. Όχι στην εκδίκηση», είπε ο Μοχάμουντι στην ομιλία του στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, που φυλασσόταν από κυανόκρανους της Αφρικανικής Ένωσης. Οι εκλογές αυτές θεωρούνταν κρίσιμες για το οικονομικό μέλλον της Σομαλίας, όπου το 71% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 1,80 ευρώ την ημέρα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει πως το πρόγραμμα στήριξης, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, θα τερματιζόταν αυτόματα την 17η Μαΐου, εάν δεν σχηματιζόταν κυβέρνηση. Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε ζητήσει στα τέλη Απριλίου να αναβληθεί αυτή η προθεσμία για τρεις μήνες, χωρίς να λάβει απάντηση.

Η χώρα των 15 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών και οργανώσεις αρωγής φοβούνται πως θα ενσκήψει λιμός, παρόμοιος με εκείνον του 2011, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους από την πείνα 260.000 άνθρωποι.

πηγη: enikos.gr

Ετικέτες
 • Τελευταια
 • Δημοφιλή