Σήμερα: 25/09/2022
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

apergia-apergia-82622222-696x388.png

Στην ημερήσια διάταξη από κυβέρνηση και εργοδοσία είναι η επίθεση κατά της απεργίας, που τουλάχιστον το τελευταίο 24ωρο έσπευσαν στην αστική δικαιοσύνη για να βγάλουν «παράνομες και καταχρηστικές» τις απεργίες των εργαζομένων στον ΕΟΔΥ, των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο «Τιτάνια» και των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΜ της Αττικής.

Από το Γιώργη Χρήστου
μέλος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή
και του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος άφησε «ορθάνοιχτη πόρτα» για νέα αντεργατική παρέμβαση της κυβέρνησης στο δικαίωμα της απεργίας, σε τοποθέτησή του για τη σημερινή απεργία στα αστικά μέσα μεταφοράς της Αττικής. «Αξιοποιώντας την εμπειρία, εάν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις στον νόμο πρέπει να τις δούμε» «είμαστε στην κατεύθυνση να δούμε τι από αυτά που έχουν ψηφιστεί, δεν δουλεύουν σωστά. Και δεν δουλεύουν σωστά με ευθύνη ποιου», είπε ανάμεσα στα άλλα και πετώντας «λάσπη στον ανεμιστήρα» κατηγόρησε τους συνδικαλιστές για απουσία κοινωνικής ευθύνης.

Η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου

Αξιοποιώντας την εμπειρία, εάν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις στον νόμο πρέπει να τις δούμε. Υπάρχουν και δομικά ζητήματα που πρέπει να δει κανείς σε μια ισορροπία, που, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι εύθραυστη. Από τη μια υπάρχει το δικαίωμα στην απεργία, από την άλλη πρέπει να προστατεύεται και το κοινωνικό σύνολο. Πρέπει να δούμε έναν τρόπο πιο αποτελεσματικό. Επαναλαμβάνω και πάλι, διότι είναι ευαίσθητα ζητήματα αυτά: Το δικαίωμα στην απεργία υπάρχει, είναι ιερό. Κατοχυρώνεται συνταγματικά.

Πρέπει, όμως, να συμφωνήσουμε εάν κάποιες στιγμές ορισμένα ελάχιστα πράγματα, σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση βασικών αναγκών, τουλάχιστον για κάποιες ώρες, πρέπει να γίνονται. Είμαστε στην κατεύθυνση να δούμε τι από αυτά που έχουν ψηφιστεί, δεν δουλεύουν σωστά. Και δεν δουλεύουν σωστά με ευθύνη ποιου. Από την άλλη πλευρά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οφείλουν να είναι πιο ευαισθητοποιημένες στις αποφάσεις που παίρνουν.

Στα σκαριά, λοιπόν, άλλο ένα «όπλο» κατά των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, που θα έρθει να συμπληρώσει το νόμους για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και τον αντεργατικό του Χατζηδάκη. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στο τελευταίο κυβέρνηση και εργοδοσία «πατούν» και επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους προκειμένου να διαλύσουν το συλλογικό αγώνα των εργαζομένων, την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και τις εργασιακές σχέσεις, να βαθύνουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και να διευρύνουν τη φτώχεια και την επισφάλεια σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, προκειμένου να μην αντιδρούν και να συμμορφώνονται «με τας υποδείξεις». Να συνηθίσουν τις σημερινές συνθήκες ακραίας ακρίβειας και ασύδοτης κερδοσκοπίας του κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας, των μειωμένων εισοδημάτων και της ανεργίας, της υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, των δημόσιων χώρων, αγαθών και ασημικών, τη μετατροπή της χώρας σε «ελεύθερη οικονομική ζώνη», όπου «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει».

Είναι σαφές για όλους ότι δεν πάει άλλο με την ακραία νεοφιλελεύθερη, αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που υπηρετεί τα συμφέροντα των «ολίγων» και συνεχίζει τις μνημονιακές πολιτικές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μια πολιτική που για τους εργαζομένους, τη νεολαία και το λαό έχει υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, της ενέργειας και των καυσίμων, ακραία καταστολή στις διεκδικήσεις τους, περιστολή εργατικών, συνδικαλιστικών, μορφωτικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ποινικοποίηση των αγώνων, αγωγές SLAPPφίμωση και ύστατο χτύπημα που επιχειρείται κατά της ελευθερίας του Τύπου με το νομοσχέδιο Οικονόμου για τη «διαφάνεια» στα ΜΜΕ, αθρόες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ δημοσιογράφων, ενεργών πολιτών και πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης της ΝΔ, στοχοποίηση δικηγόρων κ.λπ. Δεν πάει άλλο, λοιπόν, για αυτό, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, την «εταιρειοκρατία» και το κεφάλαιο που υπηρετεί, θα πρέπει να ορθωθεί τείχος και να ανατραπεί από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και το λαό.

Η απάντηση των εργαζομένων, της κοινωνίας, του λαού; Οργάνωση στα σωματεία, στις συλλογικότητες, μαζική συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις και στις συλλογικές διαδικασίες τους, καθολική και ενεργή συμμετοχή στις απεργίες και στα συλλαλητήρια που έπονται, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα, αλληλεγγύη σε όποιον διεκδικεί τα δικαιώματά του, τη ζωή του. Να «νεκρώσουν» τα πάντα στη Γενική Απεργία της Τετάρτης 9 Νοέμβρη 2022, για αυξήσεις στους μισθούς  που να υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό, για υπογραφή ΣΣΕ, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, για πλαφόν στην ενέργεια και για κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας κ.λπ. για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

πηγη: ergasianet.gr/

Ετικέτες

2022-09-22_102045.jpg

Συγκλονιστικά νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα με ένα νέο κύμα ακρίβειας προ των πυλών

Συγκλονιστικά νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα με ένα νέο κύμα ακρίβειας προ των πυλών. Οι ανατιμήσεις θα είναι σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι ο καφές, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα έλαια και το αλεύρι. Και, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα προϊόντα, παρατηρείται διεθνώς πτώση των τιμών, στη χώρα μας, οι εφοδιαστικές αλυσίδες κάνουν λόγο για νέες αυξήσεις.  

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση στο Euro2Day, υψηλόβαθμα στελέχη αλυσίδων σούπερ μάρκετ, κάνουν λόγο πως οι νέοι τιμοκατάλογοι που έχουν λάβει τις τελευταίες ημέρες από τους προμηθευτές τους περιλαμβάνουν νέες μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, που φθάνουν σε κάποιες κατηγορίες το 35%.

Συγκεκριμένα: 

  • Το χαρτί (χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα, ρολά κουζίνας) θα αυξηθεί κατά 35%.
  • Οι πάνες (για παιδιά και ενήλικες) θα αυξηθούν κατά 12-13%
  • Η τιμή του λίτρου στο ελαιόλαδο θα αυξηθεί κατά 1 εύρω.
  • Οι βιομηχανίες των τυροκομικών – γαλακτοκομικών προϊόντων ζητούν νέες αυξήσεις 20%. 
  • Οι προμηθευτές κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό) ζητούν ανατιμήσεις ύψους 25-28%.
  • Δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες ανατιμήσεις στο αλεύρι και στο σιμιγδάλι κατά 25%.
  • Στους νέους τιμοκαταλόγους οι προμηθευτές ζητούν αυξήσεις και στον καφέ κατά 15%. 
  • Πηγη: imerodromos.gr
Ετικέτες

2022-09-22_101737.jpg

«Είναι τεράστιο λάθος» να ερμηνευτεί η στάση του Ερντογάν ως «προεκλογική τακτική» ή ως προϊόν «απομόνωσης της Τουρκίας», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, με αφορμή το παραλήρημα του Τούρκου προέδρου από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Εμείς τονίζουμε διαρκώς και επιβεβαιωνόμαστε καθημερινά» ότι αυτά που τροφοδοτούν την επιθετική ρητορική και τις αντίστοιχες ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης «είναι οι στρατηγικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ» με την Τουρκία, πρόσθεσε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο Ν. Παναναστάσης υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με την πολιτική τους ρίχνουν «λάδι στη φωτιά», υπενθυμίζοντας ότι μονίμως αυτές οι δυνάμεις χρησιμοποιούν τη φράση «βρείτε τα».

Επισήμανε επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και τα άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου που «πίνουν νερό» στο ΝΑΤΟ. Όλοι αυτοί, την προηγούμενη εβδομάδα στήριξαν την επέκταση του ΝΑΤΟ, ψηφίζοντας την προσχώρηση της Φιλανδίας και της Σουηδίας.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Ετικέτες

6ee02b14a3c53cc476fcf7c4ed73b5d0_L.jpg

του Αλέκου Αναγνωστάκη

Ένας ατέλειωτος, ανέξοδος και αβλαβής κύκλος

Η Πυρηνική σύντηξη είναι το αντίθετο της σχάσης πυρήνων, είναι η συνένωση ελαφρών πυρήνων σε βαρύτερους με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας.

Η πυρηνική σύντηξη υπόσχεται να προσφέρει στην ανθρωπότητα ατελείωτη, καθαρή ενέργεια, δίχως πυρηνικά απόβλητα, δίχως τραύματα και μολύνσεις του περιβάλλοντος.

Ατελείωτη;

Επιστημονικές ουτοπίες θάλεγε κανείς..

Κι όμως!

Μια πυρηνική αντίδραση – σύντηξη, που στην περίπτωση της σύντηξης πυρήνων υδρογόνου αποτελείται από τρεις διαδοχικές χημικές αντιδράσεις, στο τέλος ξαναδίνει πίσω ατόφια τα χημικά στοιχεία που αντέδρασαν. Το αποτέλεσμα είναι ο κύκλος να μπορεί να συνεχίζεται εσαεί.

Η παρακάτω εικόνα – πορεία της αντίδρασης- πυρηνικής σύντηξης πυρήνων υδρογόνου τα λέει όλα:

 

Όπως φαίνεται, στην αρχή αντιδρούν δυο υδρογόνα (11Η) και στο τέλος, στο τρίτο βήμα - αντίδραση, τα πάιρνουμε πίσω και τα δυο αφού μάλιστα στο πρώτο και δεύτερο βήμα πήραμε ακτινοβολίες β+ και γ (δηλαδή ενέργεια), νετρίνα και ήλιο (Η e ) στο δεύτερο και τρίτο βήμα.

Με λίγα λόγια στο τέλος της σύντηξης πυρήνων υδρογόνου παίρνουμε την ενέργεια που μας ενδιαφέρει καθώς και Ήλιο και νετρίνα (που δεν είναι ραδιενεργά πυρηνικά απόβλητα). Παίρνουμε όμως πίσω και τα υδρογόνα, έτοιμα να συνεχίσουν τον ατέλιωτο κύκλο τους.

Γι αυτό λοιπόν, επειδή δεν αφήνει ραδιενεργά απόβλητα, είναι φθηνή καθώς το υδρογόνο είναι παντού, άφθονο και εντέλλει αξόδευτο, η πυρηνική σύντηξη δεν μπορεί παρά για την ανθρωπότητα να είναι ο στρατηγικός ενεργειακός στόχος.

Τεκτονικές αναταράξεις

Φυσικά η επίτευξη της θα προκαλέσει τεκτονικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις, π.χ. οι χώρες του κόλπου παύουν να έχουν την οικονομική και γεωπολιτική σημασία που έχουν, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες παύουν να έχουν τη βαρύτητα που έχουν, μονοπώλια πετρελαίου και αερίου δεν έχουν πλέον το βαρύνοντα λόγο ύπαρξης που έχουν.

Τα τελευταία είναι προφανές πως θα αντιδράσουν στην πορεία της έρευνας και στον τρόπο χρήσης των αποτελεσμάτων της.

Ωστόσο το ίδιο το πεπερασμένο των γαιανθράκων σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της καπιταλιστικής παραγωγής απαιτούν τολμηρές έρευνες και στο ζήτημα της ενέργειας.

Από τη μια λοιπόν το μαρτύριο της αστικής τάξης «να βεβηλώνει», «να επαναστατικοποιεί διαρκώς τις παραγωγικές δυνάμεις» προκειμένου να καλύψει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παραγωγικές της ανάγκες και από την άλλη η ένταξη, ταυτόχρονα, αυτής της διαδικασίας στους ανελέητους και καταστροφικούς ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

Από τη μια αστικά κράτη και μεγάλα κονσόρτσιουμ που προσδοκούν μυθώδη κέρδη με την ιδιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και η διαστροφή τους από τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς και από τη άλλη τα «παλιά» μονοπώλια που σαμποτάρουν, περιορίζουν καθυστερούν τη νέα άφιξη.

Σε αυτή τον ωκεανό των αντιθέσεων και στο μεγάλο θέμα της ενέργειας κινούνται οι λαοί στη σύγχρονη εποχή.

Οι δυσκολίες επίτευξης της πυρηνικής σύντηξης είναι τεράστιες, πολλές παραμένουν γοητευτικές προκλήσεις.

Η δυσκολότερη είναι αυτή καθ’ αυτή η δημιουργία των πυρήνων υδρογόνου, η δημιουργία δηλαδή υδρογόνο υπό τη μορφή πλάσματος.

Πλάσμα είναι η τέταρτη μορφή της ύλης, (στερεή, υγρή, αέρια και πλάσμα) όπου τα ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια «περιφέρονται» δίχως να δομούν συγκροτημένα χημικά στοιχεία όπως αυτά είναι ελεύθερα στη φύση.

Αν λοιπόν αφαιρέσουμε από το υδρογόνο το μοναδικό του ηλεκτρόνιο τότε στην περιοχή θα υπάρχει νέφος ελεύθερων ηλεκτρονίων και οι απογυμνωμένοι πλέον πυρήνες υδρογόνου που αποτελούνται μόνο από ένα πρωτόνιο, δηλαδή θα κυκλοφορούν ηλεκτρόνια και πρωτόνια.

Έτσι εξασφαλίζουμε πλάσμα υδρογόνου, το απαραίτητο υλικό για πυρηνική σύντηξη.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο έργο καθώς ( για διάφορους λόγους) η παραγωγή και διατήρηση του πλάσματος υδρογόνου, για να επιτευχθεί η σύντηξη, χρειάζεται συνθήκες ήλιου.

Εν ολίγοις πρέπει να δημιουργηθούν μικροί τεχνητοί ήλιοι.

Για επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Ήλιος μας έχει στον πυρήνα του θερμοκρασία 15 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου.

Ο τεχνητός Ήλιος της Κίνας και της Κορέας ξεπέρασαν τον πραγματικό

Αλλά η βασική έρευνα στο πεδίο αυτό προχωρά εντυπωσιακά.

Το 2020, ο αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης της Νότιας Κορέας, KSTAR, διατήρησε τη θερμοκρασία σε καυτό πλάσμα στους 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, δέκα φορές πάνω από τη θερμοκρασία ήλιου, για 30 ολόκληρα δευτερόλεπτα .

Σχεδόν επτά μήνες μετά, ο πυρηνικός αντιδραστήρας - Τεχνητός Ήλιος tokamak της Κίνας (της Chinese Academy of Sciences) έχει σπάσει κάθε ρεκόρ έως τώρα. Μπόρεσε να διατηρήσει το καυτό πλάσμα θερμοκρασίας 120 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου για 17,6 λεπτά, 1.056 ολόκληρα δευτερόλεπτα.

Στην εξέλιξη αυτή προστίθενται οι εξελίξεις στην Ευρώπη.

Ο επιδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερος αντιδραστήρας που κατασκευάζεται στη Γαλλία αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση στην όλη υπόθεση ως το 2025.

Ο αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στο Oxford του Ηνωμένου Βασιλείου κατάφερε να παράγει το υψηλότερο επίπεδο ενέργειας που έχει επιτευχθεί ποτέ από τη σύντηξη των ατόμων.

Η πορεία είναι εντυπωσιακή.

Όλοι οι αντιδραστήρες αντί για θερμότητα (που θα απαιτούσε αδύνατον να κατασκευαστούν θερμοαντοχικά υλικά) ως πρωταρχική ενέργεια χρησιμοποιούν την ενέργεια μαγνητικού πεδίου για να παράγουν και να διατηρήσουν το πλάσμα, με τελικό σκοπό να κάνει την παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη πραγματικότητα.

Εξ ου και οι πανίσχυροι ηλεκτρομαγνήτες των πυρηνικών αντιδραστήρων και η ονομασία της σύντηξης, αυτής της ευφυούς σύλληψης, «ψυχρή σύντηξη».

Προς το παρόν η πυρηνική σύντηξη - ή αλλιώς μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας- παρέμενε μακρινό όνειρο,.

Αλλά αν μπορούμε να κρατήσουμε τη σύντηξη για πέντε δευτερόλεπτα, ή εφτά λεπτά, τότε μπορούμε να την κρατήσουμε και μετά για πέντε ώρες κ. ο .κ., καθώς ανεβάζουμε την κλίμακα των αντιδραστήρων

Πολύ περισσότερο που «στο κόλπο» μπαίνει πλέον και η τεχνητή νοημοσύνη η οποία αναλαμβάνει τον έλεγχο σε αντίδραση πυρηνικής σύντηξης.

Σε μία κοινή προσπάθεια από το Swiss Plasma Center (SPC) της EPFL και την εταιρία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα βαθιάς ενισχυτικής εκμάθησης (RL) για να μελετήσει τις απειροελάχιστες αλλαγές στη συμπεριφορά του πλάσματος σε έναν αντιδραστήρα tokamak.

Ο όλος σχεδιασμός λοιπόν έχει βάση, η αινιγματική διαδρομή προς ένα άλμα στο πεδίο της ενέργειας φαίνεται να λύνει τα μυστήρια της.

ΠΗΓΗ: kommon.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή