Σήμερα: 25/09/2022
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

omonoia-silallitirio-ilektrologoi826-696x392.jpg

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Η ζωή μας δεν χωράει σε vouchers και pass.

Δεν θα πληρώσουμε ξανά τα σπασμένα.

Οργάνωση και αγώνας για ζωή με δικαιώματα.

ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, στις 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, στις 7 μ.μ.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας! Να οργανώσουμε την πάλη μας για αυξήσεις στους μισθούς, για είδη πρώτης ανάγκης και ρεύμα – καύσιμα φτηνά για τον λαό.

Μας προετοιμάζουν για το «δύσκολο χειμώνα» γιατί θέλουν να κάτσουμε στα αυγά μας. Αυτό διαμηνύουν σε όλους τους τόνους κυβέρνηση και εργοδότες. Η πρωτοφανής ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση των οικογενειών μας, οι τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα, η κρίση, ο φόβος του πολέμου, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας είναι αφόρητο βάρος στις πλάτες μας! Βάρος που δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε!

Δεν ανεχόμαστε να στριμώχνουμε τα όνειρα των παιδιών μας, των οικογενειών μας, στα vouchers και τα pass που μας πετάει σαν ψίχουλα η κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες εταιρείες παροχής Ενέργειας. Δεν ανεχόμαστε να στέλνουμε τα παιδιά μας σε σχολεία χωρίς δασκάλους, χωρίς καθαριότητα, χωρίς θέρμανση και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από την πανδημία. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στη λυσσαλέα επίθεση που ετοιμάζουν για ακόμη μία φορά να μας ρίξουν τραπεζίτες και κυβέρνηση με τουλάχιστον 40.000 πλειστηριασμούς και κατασχέσεις της εργατικής – λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Δεν θα αφήσουμε κανένα εργατικό σπίτι χωρίς ρεύμα! Καμία οικογένεια χωρίς σπίτι, χωρίς βασικά είδη, τρόφιμα, θέρμανση, Υγεία και Παιδεία.

Οργανώνουμε τον Αγώνα και την Αλληλεγγύη μας γιατί δεν μας μένει τίποτα άλλο, δεν έχουμε πλέον άλλα για να πληρώσουμε! Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Τον γνωρίζουμε το δρόμο. Μας τον έδειξαν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία που όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά και συγκρούστηκαν με εργοδότες και αντεργατικούς νόμους. Έδωσαν σκληρές μάχες για τα δεδουλευμένα τους, για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους, για ανάκληση απολύσεων, κόντρα σε πλειστηριασμούς. Μόνο εκεί άνοιξε ο δρόμος για κατακτήσεις. Μόνο σε αυτές τις αγωνιστικές εστίες οι εργαζόμενοι μπόρεσαν και είδαν κάποιες νίκες, μικρές ή μεγάλες.

Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, έχουμε την πείρα. Τον Ιούνη, στη μεγάλη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, πάνω από 500 Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, πάνω από 2.000 συνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, συζήτησαν, αντάλλαξαν πείρα, με τις αποφάσεις τους μετέδωσαν σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα ότι στην οργάνωση είναι η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, ότι όπλο μας είναι η αλληλεγγύη!

Σήμερα μπορούν τα συνδικάτα να συντονίσουν ένα μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλους τους κλάδους. Μέσα από συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις κουβεντιάζουμε και οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια σε όσους ευθύνονται γι’ αυτήν την κατάσταση, τους εργοδότες και τις ενώσεις τους, τις κυβερνήσεις τους. Ένας τέτοιος αγώνας μπορεί να βάλει φρένο στα αντιλαϊκά σχέδια, να αποσπάσει κατακτήσεις, να εμπνεύσει. Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, μπορούν τα σωματεία να βάλουν σχέδιο για να οργανώσουν νέους εργαζόμενους, στα εμπορομάγαζα, στις αποθήκες, στα γραφεία, στα γιαπιά και τα εργοστάσια.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ την πάλη μας και προετοιμάζουμε απεργιακή απάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν δίνουμε άλλο χρόνο στην κυβέρνηση να τσαλαπατήσει κι άλλα δικαιώματά μας. Δεν περιμένουμε κανέναν σωτήρα, κανέναν Μεσσία που «με ένα άρθρο κι έναν νόμο» θα μας πάει στη Γη της Επαγγελίας. Δεν περιμένουμε τίποτα από τις εργοδοτικές ενώσεις, τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μας μπλέξουν ακόμη περισσότερο στα δίχτυα των ανταγωνισμών τους, στέλνοντάς μας τον λογαριασμό για να τον πληρώσουμε.

Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας. Αυτά δημιουργούν τον πλούτο που καρπώνονται οι μεγαλοεργοδότες και εκμεταλλευτές μας. Κόντρα στην πολιτική που μας καταδικάζει στη φτώχεια και τα βάσανα, οργανώνουμε την απάντησή μας για μισθούς, για όρους ζωής και συνθήκες δουλειάς όπως μας αξίζει.

Στη συγκέντρωση των συνδικάτων της Αττικής στις 15 Σεπτέμβρη στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ελπίδας και ανυπακοής.

Δυναμώνουμε τον διεκδικητικό αγώνα:

 • Για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.
 • Για κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Για μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην Ενέργεια, στα καύσιμα. Για διαγραφή των χρεών – Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.
 • Για μέτρα προστασίας από την πανδημία. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και πόρους.
 • Γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο τα πολεμικά σφαγεία που δυναμώνουν στην περιοχή μας, στην Ουκρανία και αλλού. Δεν συντασσόμαστε με κανένα ληστή – ιμπεριαλιστή.
 • Γιατί δεν ανεχόμαστε να καταργούνται οι συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες του λαού. Καμία ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Όχι στις αντεργατικές ανατροπές που καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
 • Για μείωση του σταθερού χρόνου εργασίας. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Αγώνας ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά.

ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, στις 7 μ.μ. στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

 • Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές στην Αττική
 • Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
 • Κλαδικό σωματείο Χρηματοπιστωτικού Νομού Αττικής
 • Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής
 • Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου
 • Σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο
 • Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Νομού Αττικής
 • Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής
 • Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας
 • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής
 • Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου – Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής – Περιφέρειας και Νήσων
 • Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού
 • Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
 • Πανελλήνια επαγγελματική Ένωση Μαγείρων ΕΝ
 • Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών
 • Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας
 • Καλούν επίσης, τα Σωματεία εργαζομένων, Δήμου Ηλιούπολης, στην επιχείρηση «Mellon», στην εταιρεία «Nexi» (πρώην «First Data»), Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνικών Δήμου Πειραιά, Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), Μισθωτών Δικηγόρων, Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης»

Πηγη: ergasianet.gr/

Ετικέτες

_Αλληλεγγύης.jpg

Καταδικάζουμε την δίωξη εναντίον των 62 αγωνιστών

Ψήφισμα

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τις διώξεις ενάντια σε 62 αγωνιστές που συνελήφθησαν στην επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου και στις 16/9 οδηγούνται σε δίκη με την φαιδρή – κατάπτυστη κατηγορία περί δήθεν διασποράς του κορωνοϊού!!

Η σύλληψή τους έγινε την περίοδο που η κυβέρνηση της Ν.Δ είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις με το πρόσχημα της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού…..

Είναι η περίοδος που η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει ως κρυφή ατζέντα να φορτώσει στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων την αντιλαϊκή της πολιτική στον τομέα της πανδημίας και η οποία ήταν υπεύθυνη για τους μαζικούς θανάτους, τους διασωληνωμένους, αφού πεισματικά δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την οικονομική ενίσχυση της δημόσιας υγείας, των νοσοκομείων, της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και της στήριξης των υποδομών. Αντίθετα στήριξε γενναία με δις ευρώ το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις του ενώ για τους εργαζόμενους επιφύλαξε τα φτωχοεπιδόματα!

Ακριβώς στο έδαφος αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής εξαπέλυσε μια πρωτοφανή σειρά επιθέσεων βίας, καταστολής και συλλήψεων όλων εκείνων των δυνάμεων που βγήκαν στον δρόμο του αγώνα απαιτώντας την λήψη πραγματικών μέτρων και πολιτικών για την προστασία του λαού από την πανδημία.

-          Απαιτούμε την αθώωση των συλληφθέντων, την ακύρωση των προστίμων!

-          Όχι στην κρατική τρομοκρατία!

-          Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στους αγώνες- τις συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις, στην απεργία, στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση!

-          Δεν κάνουμε καμιά έκπτωση και παζάρι στην υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

 

 

Αλληλεγγύη στον Πρόεδρο του Σωματείου της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθήνας!

Στον Διονύση Χριστόπουλο, εκλεγμένο Πρόεδρο του ανωτέρω σωματείου, του ασκήθηκε δίωξη από τον διευθυντικό μηχανισμό της υπηρεσίας που ανήκει στην παράταξη της ΔΑΚΕ για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια αφορούσε την δημοσιοποίηση καταγγελιών που έκανε για παρατυπίες στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπου στο Δ.Σ του ΟΠΑΝΔΑ τον Μάρτη του 2019.

Στις εκλογές αυτές ο Δ. Χριστόπουλος ήταν υποψήφιος, ενώ οι παρατυπίες που καταγγέλθηκαν από εργαζόμενους οδηγούσαν στην νόθευση του αποτελέσματος, το οποίο ήταν εντελώς οριακό!

Συγκεκριμένα στην εκλογή αντιπροσώπου η διαφορά μεταξύ των δύο συνυποψηφίων ήταν 1 ψήφος επί των 603 ψηφισάντων!

Ο ίδιος ζήτησε την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων και η εφορευτική επιτροπή απέρριψε το δίκαιο και αυτονόητο αίτημά του!

Θεωρούμε ότι η άσκηση δίωξης σε βάρος του είναι πολιτική – συνδικαλιστική και έχει στόχο την οικονομική εξόντωσή του αλλά και την τρομοκράτηση των εργαζομένων στον Δήμο Αθήνας!

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον Δ. Χριστόπουλο και απαιτούμε την αθώωση του.

Οι Διοικήσεις

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΠΕΝΕΝ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ (ΠΣΣ ΝΑΤ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Τ.Α.Ν.Π.Υ (ΠΑΣΣΕΑΤ)

Ετικέτες

euros-akriveia_1.jpg

Έρευνα κόλαφος από το ΙΕΛΚΑ, με τους πολίτες να εκφράζουν τη σοβαρή ανησυχία τους για την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις προϊόντων, παρά τα μεγάλα λόγια από την κυβέρνηση και τις υποσχέσεις για μέτρα - ασπιρίνες.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Η έρευνα, με δείγμα 1.000 καταναλωτές, πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο μεγαλύτερος φόβος πλέον προέρχεται από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων. Το 31% δηλώνει ότι νιώθει άγχος, το 29% θυμό, το 25% φόβο και το 23% ανασφάλεια, ενώ ένα ποσοστό 5% δηλώνει ακόμα και πανικό. Μόλις 2% δηλώνει αδιάφορο.

Την ίδια στιγμή, το κοινό καταλαμβάνεται από συναισθήματα θυμού 27% και φόβου 19% για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μειωμένα σε σχέση με τη μέτρηση του Απριλίου 2022 (30% και 26% αντίστοιχα). Τα ποσοστά για την πανδημία COVID-19 είναι σαφώς χαμηλότερα, αλλά υπαρκτά με 13% και 23% αντίστοιχα, με το άγχος να αυξάνεται σε σχέση με το 19% της μέτρησης του Απριλίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ποσοστά αδιαφορίας και για τα δύο θέματα έχουν αυξηθεί σημαντικά, στο 15% για τον πόλεμο στην Ουκρανία και στο 23% για την πανδημία COVID-19.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων αξιολογείται ως το σημαντικότερο πρόβλημα των καταναλωτών από το 52% του κοινού, ενώ ακολουθεί το κόστος ενέργειας με 39% και αρκετά χαμηλότερα ο πόλεμος στην Ουκρανία με 4%, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις με 4% και τέλος η πανδημία COVID-19 με μόλις 1%. Συγκρινόμενο μάλιστα το πρόβλημα των σημερινών ανατιμήσεων με παρελθούσες κρίσεις όπως η δημοσιονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 ή η κρίση του κορονοϊού 2020-2021, το κοινό θεωρεί σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό 64% ότι η σημερινή κρίση είναι χειρότερη. Ακολουθεί η δημοσιονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 με 30% και τέλος η κρίση του κορονοϊού με 6%.

Εξειδικεύοντας τις κατηγορίες των ανατιμήσεων, από την έρευνα προκύπτει ότι το κόστος ενέργειας και θέρμανσης είναι το πιο επιβαρυντικό για το κοινό σε ποσοστό 56% και ακολουθούν τα προϊόντα τροφίμων σε ποσοστό 27%, τα κόστη καυσίμων και μεταφορών με 13% και τέλος τα προϊόντα εκτός τροφίμων με μόλις 1%.

Αντίστοιχες είναι οι απαντήσεις του κοινού σε σχέση με σε ποιες δαπάνες χρειάζονται μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια, με το 97% να δηλώνει στην ενέργεια (89% πολύ), το 93% στα καύσιμα (74% πολύ), το 86% στα τρόφιμα (αλλά μόλις 48% πολύ) και το 69% στην κατοικία-ενοίκια (μόλις 42% πολύ). Παράλληλα όμως η πλειοψηφία του κοινού λαμβάνει σχετική βοήθεια σε αυτές τις δαπάνες με βάση τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Με βάση της απαντήσεις τους το 53% θεωρεί ότι λαμβάνει βοήθεια στην ενέργεια (10% πολύ), το 49% στα καύσιμα (4% πολύ)

Πηγη: efsyn.gr

Ετικέτες

foithtes-mat-750x500.jpg

Νέα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας διοργάνωσαν σήμερα πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας καλώντας συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη βουλή.

Ωστόσο από την αρχή οι αστυνομικές δυνάμεις έδειξαν ότι εκτελούσαν οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της διαδήλωσης πριν καν αυτή αρχίσει!

 

Συγκεκριμένα, από πριν την έναρξη της διαδήλωσης, τα ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει τα προπύλαια και στη συνέχεια επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους. Οι διαδηλωτές κατάφεραν και βγήκαν συγκροτημένα στο δρόμο, με την αστυνομία να επιτίθεται ανά διαστήματα ωμά και απρόκλητα και να χτυπά τον κόσμο ενώ ουσιαστικά είχε περικυκλώσει ασφυκτικά την πορεία.

Tελικά, παρά την αστυνομική τρομοκρατία, οι διαδηλωτές έφτασαν στο Σύνταγμα όπου και κατήγγειλαν με συνθήματα για άλλη μια φορά την πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, την μετατροπή της Παιδείας σε εμπόρευμα και το καθεστώς καταστολής που επιχειρεί να επιβάλει το υπουργείο στα πανεπιστήμια με τις περιβόητες ΟΠΠΙ.

Πηγη: prin.gr

Ετικέτες
 • Τελευταια
 • Δημοφιλή