Σήμερα: 25/09/2022
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

klimatiki-allagi.jpg

Οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται στην ατμόσφαιρα
 
Προειδοποίηση πως ο κόσμος «πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση»
 

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «οδεύουν προς αχαρτογράφητα εδάφη καταστροφής», προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη δημοσιοποίηση μιας επιστημονικής έρευνας διαφόρων υπηρεσιών που παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες έρευνες για το πρόβλημα.

Η έκθεση υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (VMO), προειδοποιεί πως ο κόσμος «πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση» στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Με τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου να συνεχίζουν να αυξάνονται στην ατμόσφαιρα και τους παγκόσμιους ηγέτες να αποτυγχάνουν να υιοθετήσουν στρατηγικές για να συγκρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η Γη έρχεται πιο κοντά προς επικίνδυνα κλιματικά σημεία κορύφωσης, αναφέρει η έκθεση United in Science.

Ήδη ακραία μετεωρολογικά γεγονότα είναι πιο συχνά και πιο έντονα.

«Καύσωνες στην Ευρώπη. Τεράστιες πλημμύρες στο Πακιστάν... Δεν υπάρχει τίποτα φυσικό σχετικά με τη νέα κλίμακα αυτών των καταστροφών», είπε ο Γκουτέρες σε ένα μήνυμα βίντεο.

 
 

Παρά τη «βουτιά» που σημείωσαν οι εκπομπές στη διάρκεια των λοκντάουν λόγω του κορονοϊού, οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχουν από τότε εκτιναχθεί ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα. Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν πως οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τους πρώτους έξι μήνες φέτος ήταν κατά 1,2% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, αναφέρει η έκθεση.

Τα προηγούμενα επτά χρόνια ήταν τα πιο θερμά στα χρονικά.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία είναι ήδη 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής. Και οι επιστήμονες περιμένουν πως ο ετήσιος μέσος όρος θα μπορούσε να είναι από 1,1 έως 1,7 βαθμό Κελσίου θερμότερος έως το 2026 -- που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε ενδεχομένως να ξεπεράσουμε το κατώφλι του 1,5 βαθμού Κελσίου τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μέχρι το τέλος του αιώνα, χωρίς επιθετική κλιματική δράση, η παγκόσμια υπερθέρμανση αναμένεται να φθάσει τους 2,8 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά ακόμη και στο τρέχον επίπεδο υπερθέρμανσης θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε αρκετά σημεία κλιματικής κορύφωσης.

Το ρεύμα του ωκεανού που μεταφέρει θερμότητα από τους τροπικούς στο βόρειο ημισφαίριο, για παράδειγμα, είναι τώρα το πιο αργό σε 1.000 χρόνια -- θέτοντας σε κίνδυνο ιστορικά καιρικά υποδείγματα, αναφέρει η έκθεση, που περιλαμβάνει τη συμβολή του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και του Γραφείου του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών.

Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θεωρείται πολύ ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - πλημμύρες, ζέστη, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και καταιγίδες.

Μέχρι τα χρόνια του 2050, πάνω από 1,6 δισεκ. κάτοικοι των πόλεων θα βλέπουν τακτικά θερμοκρασίες μέσου όρου τριών μηνών τουλάχιστον 35 βαθμούς Κελσίου.

Προκειμένου να βοηθηθούν οι κοινότητες να αντεπεξέλθουν, ο VMO υποσχέθηκε να θέσει κάθε άνθρωπο πάνω στη Γη υπό την προστασία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγη: newsbomb.gr

Ετικέτες

VRETANIA_SUPER_MARKET_cr.jpg

Οι Βρετανοί ξεκίνησαν να ζουν σε συνθήκες Β’ Παγκοσμίου πολέμου καθώς μπαίνει όριο στον αριθμό των εκπτωτικών προϊόντων που μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές από την τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας με σχεδόν 600 καταστήματα στη χώρα και ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα συνεχίζει να καλπάζει.

 

Συγκεκριμένα το Asda, το οποίο εγκαινίασε μία σειρά βασικών προϊόντων τον Μάιο, το Just Essentials, επέβαλε όριο στα τρία προϊόντα από κάθε κατηγορία, λέγοντας ότι ο περιορισμός θα ισχύσει για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά όπως είναι γνωστό τίποτε δεν είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ καθώς πολύ εύκολα γίνεται μόνιμο.

Κι όλα αυτά για να καταπολεμηθεί η… «κακιά» Ρωσία και ο «κακός» Β.Πούτιν.

«Λατρεύουμε που αγαπάτε το Just Essentials και προσπαθούμε σκληρά να αντεπεξέλθουμε στη ζήτηση», αναγράφεται κάτω από ορισμένα ράφια στο Asda. «Για να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας θα πάρουν ό,τι χρειαστούν, περιορίζουμε τις αγορές σε 3 για κάθε προϊόν ανά πελάτη για ένα μικρό χρονικό διάστημα».

«Το Just Essentials αποδεικνύεται εξαιρετικά δημοφιλές αυτή τη στιγμή και προσπαθούμε σκληρά να επαναφέρουμε τα προϊόντα σε έλλειψη στα ράφια όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε εκπρόσωπος του Asda στο Business Insider.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι «για να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι πελάτες μπορούν να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα περιορίζουμε τις αγορές σε τρεις το μέγιστο από κάθε προϊόν».

Σημειώνεται ότι η πλήρης σειρά προϊόντων, σχεδόν 300 στο σύνολο συμπεριλαμβανομένων κρεάτων, ψαριών και ειδών υγιεινής, αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του έτους. Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται κόκκινα φασόλια έναντι 0,33 λιρών, κονσέρβες με κομμένα καρότα έναντι 0,23 λιρών, τσάντες 2,5 κιλών με πατάτες για 0,99 λίρες και πακέτα ζαμπόν 400 γρ. για 1,69 λίρες.

Οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 12,7% το πρώτο επτάμηνο του έτους στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, αυξήθηκαν κατά 2,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή από τον Μάιο του 2001. Εξ ου και οι καταναλωτές στρέφονται συνεχώς περισσότερο σε φθηνότερες μάρκες ή ακόμη και αλλάζουν τα προϊόντα που αγοράζουν, καθώς ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, όπως το κρέας, γίνονται ακριβότερες.

Πηγή: iskra.gr

Ετικέτες

202209131404034424.jpg

Αυξημένη εμφανίστηκε η ναυτιλιακή κίνηση στους ελληνικούς λιμένες τον περασμένο Αύγουστο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δεδομένα της MarineTraffic αποκλειστικά για τα Ναυτικά Χρονικά, οι αφίξεις πλοίων στα ελληνικά λιμάνια (συμπεριλαμβάνονται και τα ταξίδια από άλλα ελληνικά λιμάνια) άγγιξαν τις 3.152 τον περασμένο μήνα έναντι 2.912 τον Ιούλιο.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών, και συγκεκριμένα 2.575 αφίξεις, αφορούσαν πλοία που είχαν ως σημείο αναχώρησης και τελικό προορισμό ελληνικά λιμάνια. Επιπλέον, 165 αφίξεις αφορούσαν πλοία που προήλθαν από κάποιο λιμάνι της Τουρκίας και 96 από την Ιταλία. Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια, κατεγράφησαν 42 αφίξεις πλοίων με αφετηρία το Nemrut της Τουρκίας και 21 από τη Λεμεσό.

Τέλος, αναφορικά με τις σημαίες των πλοίων που αφίχθησαν στην Ελλάδα, 177 αφίξεις αφορούσαν πλοία με σημαία Μάλτας, 146 με σημαία Παναμά, 100 με σημαία Λιβερίας, 54 με σημαία Κύπρου και 53 με σημαία Πορτογαλίας.

Πηγη: naftikachronika.gr

Ετικέτες

shutterstock_1175941906-768x513.jpg

Αποκαλυπτική είναι μια νέα αμερικανική μελέτη για την σχέση μεταξύ μιας πολύ κοινής νυχτερινής συνήθειας και της εκδήλωσης επεισοδίων κατάθλιψης

Το φαγητό τη μέρα ωφελεί περισσότερο την ψυχική υγεία, ενώ τη νύχτα μπορεί να αυξήσει την κατάθλιψη και το άγχος, συμπέρανε μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία δείχνει ότι ο χρονισμός του φαγητού παίζει κάποιον ρόλο στην ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Φρανκ Σιρ, διευθυντή του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας του Τμήματος Διαταραχών Ύπνου του Νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστώνη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (Proceedings of the National Academy of Sciences-PNAS), βρήκαν ότι όσοι από τους 19 συμμετέχοντες (12 άνδρες και επτά γυναίκες) έτρωγαν, εκτός από τη μέρα, και αργά το βράδυ, είχαν κατά 26% αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικής διάθεσης και κατά 16% άγχους.

Ο Σιρ επεσήμανε ότι η μελέτη αφορά, μεταξύ άλλων, όσους εργάζονται συχνά σε νυχτερινές βάρδιες οπότε τρώνε τότε, όσους κάνουν μακρινά υπερατλαντικά ταξίδια και όσους έχουν αϋπνίες με αποτέλεσμα να το ρίχνουν στο φαγητό. «Η μελέτη μας φέρνει έναν νέο «παίκτη» επί τάπητος: το πότε τρώει κανείς, έχει σημασία για την ψυχική διάθεσή μας», τόνισε.

Εργαζόμενοι τα βράδια

Οι εργαζόμενοι τα βράδια (υγειονομικοί, βιομηχανικοί εργάτες, υπηρεσίες ασφαλείας και άλλες ζωτικές υπηρεσίες) αποτελούν έως το 20% του εργατικού δυναμικού στις σύγχρονες κοινωνίες. Η νυχτερινή εργασία τείνει να απορρυθμίσει το κεντρικό βιολογικό (κιρκάδιο) ρολόι στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα, πέρα από άλλες πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, να αυξάνεται η πιθανότητα κατάθλιψης και άγχους.

Η δρ Σάρα Τσελάπα του γερμανικού Πανεπιστημίου της Κολωνίας δήλωσε ότι «η μελέτη μας έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρημάτων που δείχνουν ότι οι στρατηγικές βελτίωσης των ρυθμών του ύπνου και των κιρκάδιων ρυθμών μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία. Θα χρειαστούν πάντως μελλοντικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν ότι οι αλλαγές στις ώρες του φαγητού μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με διαταραχές κατάθλιψης και άγχους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγη: vita.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή