Σήμερα: 30/06/2022
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

2022-06-27_164611.jpg

Μερικές φορές ο οργανισμός μας μάς προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία της καρδιάς μας. Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε.

Αν κοιτάξουμε τα στατιστικά, θα δούμε ότι 1 στους 4 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλεται σε καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς εκτιμάται ότι κοστίζουν τη ζωή σε 17,9 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Η λειτουργία της καρδιάς μας είναι πολύ σημαντική και κάποιο πρόβλημα σε αυτήν μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους στον οργανισμό μας. Γι' αυτό αν αισθανθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα μας, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το αγνοήσουμε. Εδώ θα αναφερθούμε σε πέντε βασικά προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να είναι δείγμα καρδιακής πάθησης και θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

 

- Πρησμένοι αστράγαλοι

Τα πρησμένα πόδια θα μπορούσαν να είναι δείγμα ότι η καρδιά δεν αντλεί αίμα τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε. Όταν η καρδιά δεν λειτουργεί καλά, η ροή του αίματος επιβραδύνεται και συσσωρεύεται στις φλέβες των ποδιών σας. Αυτό προκαλεί συσσώρευση υγρού στους ιστούς και, κατά συνέπεια, πρήξιμο.

- Έντονη κόπωση ή εξάντληση

Το αδικαιολόγητο αίσθημα έντονης κούρασης ή εξάντλησης από κάτι που προηγουμένως δεν μας δυσκόλευε αποτελεί βασικό σύμπτωμαΌπως αναφέρει στο Cleveland Clinic η καρδιολόγος Leslie Cho, όταν λέμε έντονη κόπωση δεν εννοούμε συνολική κόπωση όπως όταν νιώθουμε κουρασμένοι στο τέλος της ημέρας, ούτε την ανάγκη να πάρουμε έναν υπνάκο αργά το απόγευμα. Εννοούμε ότι, για παράδειγμα, πριν ήμασταν σε θέση να ανεβούμε μερικά σκαλοπάτια, και τώρα με δυσκολία μπορούμε να ανεβούμε ένα. Ή ότι δεν μπορούμε να ανεβούμε σκάλες χωρίς να λαχανιάσουμε.

 
 

Μάλιστα, η ακραία εξάντληση ή η ανεξήγητη αδυναμία, μερικές φορές για μέρες, μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου, ιδίως για τις γυναίκες.

- Δυσφορία στο στήθος

Η δυσφορία στο στήθος είναι από τα πιο συνηθισμένα μηνύματα που μας δίνει η καρδιά σηματοδοτώντας ότι υπάρχει πρόβλημα. Όπως αναφέρει ο Charles Chambers, καρδιολόγος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, «ο καθένας έχει μια διαφορετική λέξη για αυτό το συναίσθημα. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι είναι σαν να κάθεται πάνω τους ένας ελέφαντας. Άλλοι άνθρωποι λένε ότι είναι σαν τσίμπημα ή κάψιμο».

Η διάρκεια αυτής της αίσθησης μπορεί να κρατήσει περισσότερο από μερικά λεπτά, είτε σε κατάσταση ηρεμίας είτε όταν βρισκόμαστε σε κίνηση.

- Ζαλάδα

Η ξαφνική ζαλάδα ή αστάθεια είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα, το οποίο απαιτεί ιατρική παρέμβαση το συντομότερο δυνατό, ειδικά εάν συνοδεύεται από δυσφορία στο στήθος ή δύσπνοια. «Θα μπορούσε να σημαίνει ότι η αρτηριακή σας πίεση έχει πέσει επειδή η καρδιά σας δεν είναι σε θέση να πάλλεται με τον τρόπο που θα έπρεπε», αναφέρει στο WebMD ο Vincent Bufalino, γιατρός και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

- Ναυτία, δυσπεψία, καούρα ή πόνος στο στομάχι

Σαφώς οι στομαχικές διαταραχές δεν αποδεικνύουν απαραίτητα καρδιακή πάθηση. Μπορεί να οφείλονται σε κάποιο φαγητό ή τροφή που καταναλώσαμε. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να μην υποτιμάμε έναν στομαχόπονο, αφού μπορεί να είναι ακόμα και σημάδι καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο πληροφοριών υγείας WebMD. Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και μπορεί να το νιώσει κανείς ως ελαφριά ή πιο έντονη πίεση σαν να υπάρχει υπερβολικό βάρος στην κοιλιά, το οποίο προκαλεί πόνο.

πηγη: ow.gr

Ετικέτες

2022-06-27_164222.jpg

Απεργία στα καταστήματα όλης της χώρας έχει προκηρύξει για σήμερα Σάββατο το Σωματείο Εργαζομένων στα «Praktiker», αντιδρώντας στο μπαράζ απολύσεων που έχει ξεκινήσει η εργοδοσία εδώ και μήνες στα καταστήματα όλης της χώρας.

Στην Αθήνα από το πρωί του Σαββάτου μέλη του Σωματείου, με τη στήριξη και την αλληλεγγύη του κλαδικού Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, βρίσκονται έξω από όλα τα καταστήματα της Αττικής. Συζητούν με τους εργαζόμενους και παράλληλα ενημερώνουν για τα δίκαια αιτήματά τους τους πελάτες των καταστημάτων, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανταποκρίνονται θετικά.

Εξω από το κατάστημα του Ταύρου, χαιρετισμό στους εργαζόμενους απηύθυνε η Στέλλα Βαλαβάνη, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στην απεργία. Παράλληλα, κατήγγειλε την διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία στηρίζει την αντεργατική επίθεση εναντίον των εμποροϋπαλλήλων, όπως έκανε και με τις απόφασή της να εγκρίνει τις περιβόητες «Λευκές Νύχτες» που πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένους δήμους του Λεκανοπεδίου.

 Στην Πάτρα συνεχίζεται με καθολική συμμετοχή η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα Praktiker, που περιφρουρούν τον αγώνα τους απ’ το πρωί στις εισόδους του καταστήματος.
Παράλληλα, συνεχίζει και μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης προς τους απεργούς.

Δίπλα τους βρίσκονται και δηλώνουν την αλληλεγγύη τους οι εξής: Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας. Η αντιπρόεδρος του ΕΚΠ και πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλληλων Πάτρας, Γιώτα Παναγοπούλου. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ποτών και Τροφίμων, Γιώργος Σταθόπουλος. Η πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλληλων Εμπορίου και Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου. Ο πρόεδρος του Σωματείου Τηλεπικοινωνιών και Νέων τεχνολογιών Ν. Αχαΐας, Φώτης Κομπλίτσης. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων Πάτρας, Μιχάλης Τσεκούρας. Ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Διανομέων και Ντελιβεράδων Ν.Αχαΐας, Χριστόφορος Καγιάς. Ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Αχαΐας, Μιχάλης Γιαννόπουλος. Η πρόεδρος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, Τασία Αγγελοπούλου.

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε άλλες πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Από 902.gr

πηγη: imerodromos.gr

 

 
 
Ετικέτες

23-xatzidakis-syntaxiouxos.png

Γιώργος Ρωμανιάς*

Αφορμή του κειμένου που ακολουθεί αποτέλεσε συνέντευξη του υπουργού Εργασίας στην εφημερίδα Real News της 19.6.2022. Στη συνέντευξή του αυτή ο υπουργός Εργασίας επαίρεται και θριαμβολογεί ότι σε 70 ημέρες εκδίδονται 67.000 κύριες συντάξεις και ότι μηδενίζεται με ραγδαίο ρυθμό ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων. Αισθάνομαι συνεπώς την υποχρέωση να ενημερώσω τους συνταξιούχους, τα πολιτικά κόμματα αλλά και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της για το τι πράγματι συμβαίνει.

Ξεκαθαρίζω εξ αρχής ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό εξαπάτησης που έχει μεθοδικά κατασκευαστεί στο υπουργείο Εργασίας από την πολιτική του ηγεσία. Η βάση της εξαπάτησης στηρίζεται στην πλαστή εμφάνιση των εκδιδόμενων προσωρινών συντάξεων ως οριστικών. Οπως είναι γνωστό, οι προσωρινές συντάξεις δεν μειώνουν τον όγκο των εκκρεμών συντάξεων. Ο όγκος αυτός μειώνεται μόνο με την έκδοση των οριστικών συντάξεων. Συνεπώς η μεθόδευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας που «βαφτίζει» τις προσωρινές συντάξεις οριστικές αποτελεί ψευδή ισχυρισμό ότι μειώνεται ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων.

Ομως το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ, στην απλή εξαπάτηση συνταξιούχων, δανειστών (που έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο της εξόδου της χώρας από την εποπτεία τη σοβαρή μείωση του όγκου των εκκρεμών συντάξεων) αλλά και του συνόλου του εκλογικού σώματος εν όψει εκλογών. Αυτή η μεθόδευση και η λειτουργία του μηχανισμού εξαπάτησης οδηγούν σε πρωτοφανείς παρενέργειες που απειλούν και πλήττουν βάναυσα και καίρια τα συνταξιοδοτικά και οικονομικά δικαιώματα των συνταξιούχων.

Πράγματι, με την επίκληση των νέων ρυθμίσεων του πρόσφατου Ν. 4921/2022 και με το πρόσχημα της επίσπευσης της έκδοσης των εκκρεμουσών συντάξεων, στον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό των υπό συνταξιοδότηση πολιτών, δηλαδή σε όσους έχουν χρόνο ασφάλισης σε περισσότερα από ένα πρώην Ταμεία και συνεπώς υπάγονται στις ρυθμίσεις της διαδοχικής ασφάλισης:

 Εκδίδονται συνταξιοδοτικές αποφάσεις, οι οποίες όμως υπολογίζουν μόνο τον χρόνο ασφάλισης στο τελευταίο Ταμείο (π.χ. πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) αλλά αγνοούν παντελώς τον χρόνο ασφάλισης στο προηγούμενο Ταμείο (π.χ. πρώην ΟΑΕΕ).

 Στις εκδιδόμενες αυτές συνταξιοδοτικές αποφάσεις αναφέρεται ρητώς ότι ο δικαιούχος μπορεί αν διαφωνεί να ασκήσει ένσταση μέσα σε προθεσμία τριών μηνών (σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα από πολλών ετών νομοθεσία ενστάσεις ασκούνται μόνο κατά των οριστικών αποφάσεων, ενώ αποκλείεται υποβολή ένστασης κατά προσωρινής απόφασης).

 Εάν συνεπώς παρέλθει άπρακτη η τρίμηνη προθεσμία χωρίς να υποβληθεί ένσταση κατά της εσφαλμένης αυτής απόφασης (αφού δεν έχει συνυπολογίσει και τον χρόνο ασφάλισης στο προηγούμενο Ταμείο), ο δικαιούχος χάνει το δικαίωμα εμπρόθεσμης υποβολής ένστασης με άμεσο κίνδυνο οριστικής απώλειας του χρόνου ασφάλισής του στο προηγούμενο Ταμείο, για τον οποίο όμως έχει καταβάλει πλήρως και εμπροθέσμως όλες τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

 Εννοείται, βέβαια, ότι η ζημία του ασφαλισμένου και συνταξιούχου δεν περιορίζεται στην απώλεια νόμιμου συντάξιμου χρόνου, αφού για το ύψος της ανταποδοτικής του σύνταξης λαμβάνεται υπόψη και ο μειωμένος δείκτης αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών που αντιστοιχεί όχι στον συνολικό χρόνο ασφάλισης αλλά μόνο στον χρόνο του τελευταίου Ταμείου.

 Να σημειωθεί ακόμη ότι και σε περιπτώσεις που ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως τελευταίο Ταμείο είναι μικρότερος των 20 ετών (6.000 ημέρες ασφάλισης), η ζημία του συνταξιούχου επεκτείνεται και στο ύψος της εθνικής σύνταξης.

 Η ζημία του συνταξιούχου μπορεί να φτάσει και σε ποσοστά πάνω από το 50% της σύνταξης που δικαιούται: όσο περισσότερα χρόνια ασφάλισης υπάρχουν στο προηγούμενο Ταμείο τόσο μεγαλύτερη η ζημία του ασφαλισμένου.

 Βέβαια, τη μέγιστη ζημία έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος ηλικίας και έχουν συνολικά 40 χρόνια ασφάλισης, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι στο προηγούμενο Ταμείο (π.χ. ΟΑΕΕ): για τους ασφαλισμένους αυτούς εκδίδονται αποφάσεις μόνο με βάση τα χρόνια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με συνέπεια οι συντάξεις τους να είναι επιπλέον και μειωμένες με ένα πρόσθετο 40% (ενώ δικαιούνται πλήρη σύνταξη).

Από τα προεκτεθέντα προκύπτουν και τα ακόλουθα συμπεράσματα:

 Πρώτον, οι συνταξιούχοι πρέπει να ασκήσουν οπωσδήποτε μέσα στην τρίμηνη προθεσμία ένσταση κατά των εκδιδόμενων ως άνω αποφάσεων για να προστατεύσουν τα συνταξιοδοτικά και οικονομικά τους δικαιώματα.

 Δεύτερον, πρέπει να αναμένεται πλέον σωρεία νέων ενστάσεων που θα δεσμεύσουν με επιπρόσθετη απασχόληση τον ΕΦΚΑ αλλά και θα πολλαπλασιάσουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα.

 Τρίτον, οι νέες αυτές ενστάσεις και η εξ αυτών καινούργια γραφειοκρατία θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την έκδοση οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Συμπερασματικώς, ο μηχανισμός εξαπάτησης που έχει στήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο δεν βελτιώνει τον ρυθμό έκδοσης οριστικών συνταξιοδοτικά αποφάσεων αλλά αντιθέτως χειροτερεύει την κατάσταση αφού μεταθέτει στο μέλλον (στην προσεχή τριετία) την οριστικοποίησή τους.

* Πρώην γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων

πηγη: efsyn.gr

Ετικέτες

bec410777270d84f4b9e8f0c40f0f3be_L.jpg

του Θέμη Τζήμα

Πηγή: Κοσμοδρόμιο

Mια παρακινδυνευμένη ομολογουμένως εικασία, για την οποία εμείς ιδίως οι Έλληνες θα έχουμε κάθε λόγο να χαιρόμαστε.

Θυμόμαστε (ελπίζουμε) όλοι, πως όταν ξεκίνησε η σημερινή φάση του πολέμου στην Ουκρανία, αν αρνιόσουν ορισμένες «αλήθειες» ήσουν πράκτορας του Πούτιν. Η πρώτη ήταν ότι ο Πούτιν είναι δικτάτορας, τύραννος, παρανοϊκός και ετοιμοθάνατος. Η δεύτερη ήταν ότι η Ουκρανία κέρδιζε τον πόλεμο. Και η τρίτη συνίστατο στο ότι οι κυρώσεις της Δύσης θα γονάτιζαν τη ρωσική οικονομία και θα προκαλούσαν εσωτερική εξέγερση, η οποία θα οδηγούσε στην ανατροπή του Ρώσου προέδρου «από μέσα».

Κάποιοι εξ ημών υπερηφάνως φέραμε και τότε την κατηγορία περί «πρακτόρων του Πούτιν», διότι αποτελεί τίτλο τιμής όταν τον απευθύνουν οι διεθνολογούντες με βάση τα non paper της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Σήμερα λοιπόν, που ιδίως οι δύο εκ των τριών «αληθειών» αναιρούνται ακόμα και για το CNN, επιτρέψτε μας να προβούμε σε μια παρακινδυνευμένη ομολογουμένως εικασία: ότι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της Μόσχας, όσο περνάει ο καιρός είναι η νέα, άνευ όρων παράδοση του Βερολίνου, για την οποία εμείς ιδίως οι Έλληνες θα έχουμε κάθε λόγο να χαιρόμαστε.

Ξεκινάμε από την είδηση: η Γερμανία, αυτή η ίδια χώρα η οποία ήταν προετοιμασμένη για την περίπτωση ρήξης με τη Ρωσία ως προς την παροχή φυσικού αερίου, όπως όλοι οι έγκριτοι «ανταποκριτές» μας πληροφορούσαν, πλέον περνά στο επίπεδο του συναγερμού και προειδοποιεί για επιπτώσεις κλίμακας Lehman Brothers.

Να μας συμπαθούν οι φωστήρες των οικονομικών πολιτικών της Γερμανίας και της Ε.Ε. αλλά σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία προς την Ε.Ε., οι επιπτώσεις τύπου Lehman Brothers μάλλον θα ωχριούν μπροστά στο τι θα συμβεί. Η κρίση η οποία οξύνθηκε με την κατάρρευση της Lehman Brothers «αντιμετωπίστηκε» με το ξαναφούσκωμα της φούσκας μέσα από πάμφθηνο χρήμα. Στη σημερινή περίπτωση τα χρήματα της ΕΚΤ ή της FED είναι εν πολλοίς άχρηστα. Αν δεν βρίσκεις την πρώτη ύλη, την ενέργεια ή την βρίσκεις σε ανεπαρκή βαθμό και σε πανάκριβες τιμές θα πρέπει να κατεβάσεις επίπεδο ως προς τη βιομηχανική σου ανάπτυξη. Καθόλου καλό…

Το πρόβλημα το οποίο δεν συνειδητοποίησαν εγκαίρως οι καριερίστες των Βρυξελλών και οι αντίστοιχοί τους σε κάθε πρωτεύουσα της Ε.Ε. είναι ότι, πρώτον, η ανάπτυξη των μεγάλων βιομηχανικών κρατών της Ευρώπης βασίστηκε στη λεηλασία πρώτων υλών, γιατί ακριβώς δεν τις διαθέτουν σε επάρκεια ικανή να υποστηρίξει βιομηχανικές οικονομίες.

Η αποικιοκρατία και ο ιμπεριαλισμός αποτέλεσαν πολύ «καλές» επιλογές, όσο μπορούσαν να τις υποστηρίξουν οι στρατιωτικοί μηχανισμοί των ευρωπαϊκών κρατών. Από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα τα εν λόγω κράτη ήταν υποχρεωμένα να ποιούν την ανάγκη φιλοτιμία και να διασφαλίζουν τις αναγκαίες οικονομικές και επομένως διεθνοπολιτικές σχέσεις, χάρη στην ισχύ των ΗΠΑ και σε περιφερειακές συνεργασίες τους.

Η μετασοβιετική Ρωσία αποτέλεσε μια πραγματική ευλογία για τα κράτη της Ε,Ε. Δεν είναι όμως, πολύ σοφό να κλέβεις εν ψυχρώ αυτόν που σου πουλάει σταθερά φτηνή ενέργεια, ούτε να στέλνεις οπλισμό για να σκοτωθούν οι στρατιώτες του.

Δεύτερον, δεν συνειδητοποίησαν οι ηγεσίες μας, ότι δεν βρισκόμαστε ούτε στην τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα, ούτε στην πρώτη του 21ου. Πλέον, η Ρωσία, η Κίνα, οι υπόλοιποι BRICS αλλά και άλλες αναδυόμενες δυνάμεις διαθέτουν επαρκή ωριμότητα και ικανότητα, ώστε να συναλλάσσονται μεταξύ τους, χωρίς να είναι αναγκαίο να εξαρτώνται από το δυτικό χρηματοπιστωτικό κύκλωμα.

Έτσι, η αμερικανοκρατούμενη Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και λοιποί πυροβόλησαν στην καρδιά των βιομηχανικών αστικών τους τάξεων, στερώντας τους το ένα πράγμα που τα λεφτά τους δεν μπορούν να αγοράσουν ή τουλάχιστον όχι σε επάρκεια, αν ο κατέχων δεν θέλει να το δώσει: την πρώτη ύλη, τα καύσιμα, την ενέργεια.

Η Ρωσία με την υποστήριξη της Κίνας ξέρει ότι οι κυρώσεις μεσοπρόθεσμα μετρούν προς όφελός της. Φαίνεται ήδη η κοινωνική, οικονομική και πολιτική κόπωση στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις στη Γαλλία είναι συνταρακτικές για όσους είχαν ψευδαισθήσεις, δηλαδή για πάρα πολλούς, ιδίως στη διαβρωμένη από το νεοφιλελευθερισμό και το νατοϊσμό αριστερά: ο «δημοκράτης» Μακρόν, προτείνει συνεργασία στη Λεπέν. Στη Βουλγαρία, ο ελεγχόμενος από τις ΗΠΑ πρωθυπουργός κατέρρευσε. Στην Ιταλία έχουμε πολιτική κρίση. Στην Εσθονία το ίδιο. Και κάτι μας λέει ότι το ελληνικό κατεστημένο θα κάνει το λάθος να επιβάλλει κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως ακριβώς τις θέλει η ξένη εξάρτηση και η ολιγαρχία – οι οποίες κυβερνήσεις συνεργασίας, θα συμπαρασύρουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όλες τις δυνάμεις που θα συμπαραταχθούν.

Ο πραγματικός στόχος όμως της Ρωσίας είναι η βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης: η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας, αν είναι δυνατόν χωρίς να πέσει ούτε μια τουφεκιά. Όχι γιατί η Ε.Ε. ως τέτοια είναι τόσο σημαντική, παρότι προφανώς δεν είναι ασήμαντη. Αλλά κυρίως επειδή η «συνθηκολόγηση» της Γερμανίας, δηλαδή η εγκατάλειψη των κυρώσεων και των επιθετικών ενεργειών εναντίον της Ρωσίας θα συμπαρασύρει τη Γαλλία και την Ιταλία και θα σηματοδοτήσει ένα βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό της Δύσης και τον περιορισμό των ΗΠΑ στον αγγλοσαξωνικό κόσμο.

Ως εκ τούτου, η Ρωσία θα αποπειραθεί, έχοντας την κινεζική υποστήριξη, να συρρικνώσει και στην πραγματικότητα να εκκαθαρίσει την επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, προβάλλοντας τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των εν λόγω οικονομιών, σε μια ιστορική αντιστροφή όσων έπραξαν οι ΗΠΑ μέσα από τους δύο παγκοσμίους πολέμους. Το ίδιο θα επιχειρηθεί στην Ασία, με απόληξη τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Κατόπιν, το στοίχημα «Αφρική» θα είναι πολύ ευκολότερο να κερδηθεί.

Φυσικά αυτό δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε και θα αποτελέσει το «τέλος της ιστορίας». Νέα ζητήματα θα ανακύψουν. Ωστόσο εξηγεί γιατί η Ρωσία θα κάνει τα πάντα ώστε να γονατίσει τη βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης, η οποία πέρα από διαχρονικό έπαθλο ισχυροτέρων δυνάμεων, πρόδωσε τη στρατηγική σχέση με τη Ρωσία, μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Απέναντι σε μια τέτοια πιθανή εξέλιξη, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιχειρήσουν πρώτον να ελέγξουν τη Μέση Ανατολή και τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν κανένα λόγο να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και την Κίνα, τουλάχιστον ολοκληρωτικώς. Επομένως θα δούμε επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτων και πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Δεύτερον και κυρίως, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, χρειάζονται μια ευθεία μετωπική αντιπαράθεση με τη Ρωσία και με την Κίνα. Ο αρχηγός του βρετανικού Γενικού Επιτελείου έχει προϊδεάσει επ’ αυτού. Η απόφαση, όμως, πολιτικώς είναι πολύ δύσκολη.

Κανένας ευρωπαϊκός λαός δεν δείχνει διατεθειμένος να συμμετέχει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου του ουκρανικού.

Η «Δύση» στερεύει κοινώς, από λύσεις. Θέλει άλλοι να πολεμούν για αυτήν, θέλει να τιμωρεί, αλλά να μην τιμωρείται, θέλει να επιτίθεται, αλλά να μην της αντεπιτίθενται, θέλει να υποκρίνεται και ο υπόλοιπος κόσμος να πιάνεται κορόιδο εις το διηνεκές. Ο κόσμος δεν δουλεύει πλέον έτσι.

Ας περιμένουμε λοιπόν μια νέα «μάχη του Βερολίνου», με ηττώμενους προς ώρας τη Γερμανία και τη Δύση. Είναι άλλωστε, δύσκολο πρώτα να αυτοπυροβολείσαι και μετά να πετυχαίνεις τον αντίπαλο. 

πηγη: kommon.gr

 

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή