Σήμερα: 20/05/2022
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

 

 

 

 

 

sri-lanka-protests.jpg

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 190 τραυματίστηκαν χθες Δευτέρα, στη Σρι Λάνκα, όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τις αυξανόμενες τιμές και τις διακοπές ρεύματος από τον περασμένο μήνα. 

Τα βίαια επεισόδια ολοκλήρωσαν μια ημέρα μεγάλης αναταραχής που σφραγίστηκε από την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάκσα, η οποία όμως δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους διαδηλωτές, που ζητούν από τον Γκοτομπάγια Ρατζαπάκσα, πρόεδρο της χώρας και αδελφό του πρωθυπουργού, να παραιτηθεί. 

Οργισμένοι διαδηλωτές έκαψαν σπίτια που ανήκαν στην οικογένεια των Ρατζαπάκσα και κυβερνητικών βουλευτών, σε αντίποινα για την επίθεση που δέχθηκαν από υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το νησί έχει παραταθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης. 

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική της κρίση από τότε ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία το 1948, και οι κάτοικοι της χώρας είναι εξαγριωμένοι επειδή το κόστος ζωής έχει γίνει δυσβάσταχτο.

(Πηγή: BBC, Al Jazeera)

πηγη: 902.gr

 

 

Ετικέτες

2022-05-11_155047.jpg

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει συμφόρηση στα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια σε όλον τον κόσμο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή –σε πολλές περιπτώσεις-η μεταφορά προϊόντων, σύμφωνα με έρευνα της ασφαλιστικής εταιρεία AGCS, η οποία ανήκει στην Allianz.

Τα διεθνή εμπορικά λιμάνια δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στις ανάγκες και τα προβλήματα δεν φαίνεται να λύνονται γρήγορα. «Τα lockdown στην Κίνα, αλλά και η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων επιβραδύνουν το παγκόσμιο εμπόριο και τα προβλήματα πιθανώς θα συνεχιστούν για τους επόμενους μήνες», αναφέρει η μελέτη.

 

Σύμφωνα με μελέτη, η ναυτιλία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή «πρωτοφανή συμφόρηση λιμανιών», που προκλήθηκε από τις μεγάλες καθυστερήσεις σε πολλές βιομηχανίες στην παράδοση πρώτων υλών και ανταλλακτικών στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού πριν από δύο χρόνια.

 Στην ανάλυσή της για τους ναυτιλιακούς κινδύνους, η AGCS παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα της τρέχουσας κατάστασης. Για παράδειγμα, μόνο το μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου, στη Σαγκάη, θα χρειαστούν μήνες για να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία μετά το lockdown, το οποίο είναι ακόμη σε εξέλιξη. 

Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία, ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί επίσης νέους κινδύνους. Πλοία έχουν ήδη χαθεί στη Μαύρη Θάλασσα, άλλα έχουν «κολλήσει» σε λιμάνια της Ουκρανίας.Μετά από μια σταθερή περίοδο αναμονής έξι έως δώδεκα μηνών, τα πλοία που δεν μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν τα λιμάνια μπορούν να χαρακτηριστούν ως ολική απώλεια. Σύμφωνα με τον  Τζούστους Χάινριχ, επικεφαλής του τομέα ασφάλισης πλοίων  στην AGCS, στην Κεντρική Ευρώπη, ο αριθμός των συνολικών απωλειών στη διεθνή ναυτιλία μειώθηκε  πάντως, πάνω από το μισό τα τελευταία 10 χρόνια. Το 2012 υπήρχαν ακόμη 127 βυθισμένα ή ανεπανόρθωτα κατεστραμμένα πλοία. Πέρυσι ήταν μόνο 54.

Παραγγελίες 7,5 εκατομμυρίων κοντέινερς

Ανεξάρτητα από τους σημερινούς περιορισμούς στο εμπόριο που προκαλούνται από την πανδημία, η θυγατρική της Allianz AGCS πιστεύει ότι οι εμπορευματικές δυνατότητες στην εμπορική ναυτιλία είναι πολύ περιορισμένες συνολικά. Γι' αυτό μεγάλες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες έχουν παραγγείλει 7,5 εκατομμύρια νέα εμπορευματοκιβώτια, σύμφωνα με τον ειδικό Αναστάσιο Λέονμπουργκ: «Πρέπει να κατασκευάσουμε  πολύ περισσότερα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να τεθούν σε κυκλοφορία».

Η ναυτιλιακή αγορά ανησυχεί επίσης ότι ένα εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας εμπεριέχει έναν πιθανό κίνδυνο για τη ναυτιλία, διότι εάν υπάρξει έλλειψη στο μαζούτ,οι πλοιοκτήτες θα μπορεί  να αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν άλλα, πιθανώς κατώτερα καύσιμα, τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν τις μηχανές των πλοίων.

Επικίνδυνα εμπορεύματα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της AGCS, αδήλωτα επικίνδυνα εμπορεύματα μεταφέρονται κρυφά σε ποσοστό περίπου 5% όλων των εμπορευματοκιβωτίων που μεταφέρονται παγκοσμίως. Τα τελευταία πέντε χρόνια, περισσότερες από 70 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Αυτό δεν αφορά μόνο τις ασφαλιστικές εταιρείες: «Ανησυχούμε επίσης για τον αυξανόμενο αριθμό πυρκαγιών σε φορτηγά, ειδικά σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και αυτοκινήτων», λέει ο Κρίστιαν Ναεγκέλι, υπεύθυνος ασφαλείας στην Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών. Σε περίπτωση ψευδών δηλώσεων επικίνδυνου φορτίου επί του πλοίου, οι αποστολείς καλούνται να τις διορθώσουν επειγόντως.

Οι πλοιοκτήτες τονίζουν πάντως ότι η ναυτιλία γίνεται όλο και πιο ασφαλής. «Παρόλο που υπάρχουν όλο και περισσότερα εμπορικά πλοία και παρόλο που υπάρχουν επίσης όλο και περισσότερα πολύ μεγάλα σκάφη μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ο αριθμός των σοβαρών ατυχημάτων μειώνεται συνεχώς εδώ και χρόνια», τονίζει ο Μάρτιν Κρούγκερ, διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ενωσης πλοιοκτητών. 

πηγη: naftemporiki.gr

Ετικέτες

_χρυσές_μπίζνες_για_τους_ιδιώτες_στην_υγεία.jpg

Μπορεί να αποδείχτηκε με τον πιο θλιβερό τρόπο ότι η έλλειψη δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) και η υποστελέχωσή τους στην Ελλάδα αποτέλεσαν από τα μεγαλύτερα αγκάθια στη διαχείριση της πανδημίας, ωστόσο η κυβέρνηση αμετανόητη κλείνει και πάλι τα μάτια της, ανοίγοντας διάπλατα την αγκαλιά της στον ιδιωτικό τομέα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ. Γιατροί και αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν το εν λόγω νομοσχέδιο «γονατογράφημα», που φέρνει από τη μια πλευρά την περαιτέρω απαξίωση των δημόσιων δομών υγείας και από την άλλη χρυσές ευκαιρίες στην ιδιωτική αγορά.

«Θα βρεθούν επιχειρηματίες υγείας, θα μαζέψουν με μισθούς πείνας άνεργους γιατρούς και θα δημιουργήσουν ιδιωτικά κέντρα υγείας» είναι οι εύλογοι φόβοι που εκφράζουν.

«Επιχειρείται μια μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χωρίς την παραμικρή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας είτε με προσλήψεις προσωπικού είτε με καινούργιες δομές ειδικά στα αστικά κέντρα, που τις έχουν μεγάλη ανάγκη καθώς δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια για την κάλυψη του πληθυσμού» εξηγεί ο γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος.

«Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν κέντρα υγείας»
Γιατροί που εργάζονται σε δημόσιες δομές της ΠΦΥ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ενίσχυσή της τόσο με προσωπικό όσο και με δομές θα αποτελούσε την ιδανική λύση ώστε να αποτραπεί η πίεση στα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα θα εξοικονομούνταν σημαντικοί πόροι.

«Πειράζει ένα μεγάλο κέντρο υγείας να διαθέτει αξονικό και μαγνητικό τομογράφο; Καθόλου δεν πειράζει. Βάζεις δύο βάρδιες γιατρούς και κάνεις τέτοια οικονομία χρημάτων που θα τρίβουν τα μάτια τους. Δεν το θέλουν όμως» αναφέρει ο Παναγιώτης Ψυχάρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΦΥ. Προβλέπει ότι αν δεν γίνει ενίσχυση του προσωπικού στις δομές της ΠΦΥ, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν: «Η αίσθηση η δική μου αλλά και της ομοσπονδίας είναι ότι το δημόσιο σύστημα θα αφεθεί στη μοίρα του. Δεν έχουν σκοπό να κάνουν προσλήψεις, δεν έχουν σκοπό να μοριοδοτήσουν τους επικουρικούς γιατρούς ώστε να λάβουν μόνιμες θέσεις. Αν λάβουμε υπόψη ότι γύρω στους 300 με 500 τον χρόνο βγαίνουν στη σύνταξη, αν δεν γίνουν προσλήψεις σε τρία χρόνια, δεν θα υπάρχουν κέντρα υγείας ή θα υπάρχουν πολύ λίγα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας».

Αναφορικά με τον «κόφτη» που επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση στην προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία, ο Στ. Δημητρακόπουλος εξηγεί ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ισχυρές δομές ΠΦΥ: «Δεν είναι απαραίτητα κακό να μπει ένα φίλτρο σε όσους πάνε στο νοσοκομείο και δεν νομίζω ότι πολίτης που έχει βιώσει την εμπειρία των επειγόντων περιστατικών θα επέλεγε να το κάνει εφόσον είχε διαφορετική επιλογή, όπως τα κέντρα υγείας αστικού τύπου. Δηλαδή όσα περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο ΠΦΥ, τα οποία αποτελούν και την πλειονότητα των περιστατικών που φτάνουν σε ένα νοσοκομείο, θα μπορούσαν να μείνουν εκεί. Αυτά τα μοντέλα έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες που διασφάλισαν την καθολική δωρεάν κάλυψη του πληθυσμού προτού κάνουν αυτό το gatekeeping».

«Δεν παίζουμε όλοι με τους ίδιους όρους»
Οι γιατροί των δημόσιων δομών υγείας θέτουν όμως ακόμη ένα σημαντικό θέμα, που αφορά την ανισότητα αναφορικά με τις αμοιβές των συναδέλφων τους οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν στον θεσμό του «προσωπικού γιατρού», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν παίζουμε όλοι με τους ίδιους όρους».

«Κάποιος γιατρός που πρέπει να κάνει επτά οκτώ εφημερίες σε κέντρο υγείας βεβαίως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους 2.000 ανθρώπους που μπορεί να εγγράψει άλλος γιατρός που δουλεύει σταθερά όλα τα πρωινά και δεν έχει εφημερίες» επισημαίνει ο Στ. Δημητρακόπουλος και εξηγεί: «Καταδικάζει δηλαδή κάποιον που δουλεύει σε ένα νησί, το οποίο μπορεί να έχει 500 άτομα, να είναι καθηλωμένος σε έναν αναξιοπρεπή μισθό, ενώ στον άλλο, ο οποίος είναι σε μεγάλο αστικό κέντρο που μπορεί να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του ιατρικού του έργου, κλείνει το μάτι και του λέει ότι μπορεί να του δώσει και 4.000 ευρώ».

«Δεν προσφέρει τίποτε στο σύστημα υγείας»
«Να αποσύρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο ή να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές» ζητάει από την πλευρά του ο Σταμάτης Βαρδαρός, πρώην γενικός γραμματέας ΠΦΥ και σύμβουλος Πολιτικής Υγείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα. Οπως σημειώνει, «είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν προσφέρει τίποτε στο σύστημα υγείας, πολύ περισσότερο στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά ούτε στις παρεχόμενες υπηρεσίες στον πολίτη».

Ο Στ. Βαρδαρός τονίζει ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωράει σε περαιτέρω συρρίκνωση των δημόσιων δομών υγείας, καθώς «συγχωνεύουν κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ και περιφερειακά ιατρεία, ώστε να γίνει πιο εύκολο να υπάρχουν μετακινήσεις, συρρικνώσεις και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών». Οπως επισημαίνει, πρόκειται για τακτική που ξεκίνησε στην κορύφωση της πανδημίας, όταν η κυβέρνηση μετακινούσε υγειονομικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας για να καλύψει κενά σε άλλες δομές.

Πηγή: Documento - vathikokkino.gr/

Ετικέτες

oikodomoi-min-750x419.jpg

Δημήτρης Σταμούλης

▸Κλαδική συλλογική σύμβαση υπογράφηκε μετά από 13 χρόνια στον χώρο των κατασκευών, μεταξύ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και των εργοδοτικών οργανώσεων που εκφράζουν κυρίως τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ κ.α.).

Σύμφωνα με την ηγεσία της Ομοσπονδίας, πρόκειται για «μεγάλες αυξήσεις» που φτάνουν έως και 38,5% στο κατώτερο μεροκάματο του τεχνίτη. Ωστόσο τα ποσοστά δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια. Ο τεχνίτης με εμπειρία (6 τριετίες) λαμβάνει 57 ευρώ μεικτά ή περίπου 50 ευρώ καθαρά, ενώ ένας ανειδίκευτος εργάτης ξεκινά με λιγότερο από 35 ευρώ καθαρά.

 

Όπως εξηγεί στο Πριν ο Νίκος Ταλαχούπης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, εκλεγμένος με την Αγωνιστική Κίνηση Οικοδόμων, «τα μεροκάματα αυτά ήδη υπάρχουν στην πιάτσα ή είναι και πιο κάτω από αυτά που παίρνουμε», ενώ επισήμανε ότι «αυτή η ΣΣΕ υπήρξε η πρόταση των εργοδοτών» και ότι «η Ομοσπονδία υπέκυψε και στην εργοδοτική απαίτηση για σύμβαση διάρκειας πάνω από ένα έτος, εν μέσω μάλιστα έκρηξης πληθωρισμού που θα καθηλώσει σε αυτό το επίπεδο τους μισθούς για τα επόμενα 2,5 χρόνια».

Οι αυξήσεις που συμφωνήθηκαν ήδη δίνονται στην πιάτσα

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι πλέον ο κατασκευαστικός κλάδος παρουσιάζει άνοδο παραγωγής, με τον σχετικό δείκτη να έχει αυξηθεί κατά 5,7% στο δ’ τρίμηνο 2021 σε σχέση με το 2020, και κατά 37,6% σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο 2021.

«Στη Λάρισα παρατηρείται έλλειψη τεχνιτών οικοδόμων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Ταλαχούπης, δίνοντας και μια άλλη διάσταση στη βούληση των εργοδοτών να «συμφωνήσουν» σε αυτές τις αυξήσεις. Όπως εξήγησε, οι μεγάλες κατασκευαστικές θέλουν να εμφανίσουν πιο υψηλά επίσημα μεροκάματα, ώστε να περιλαμβάνονται και στις προσφορές των δημοσίων έργων που «χτυπούν».

Από την άλλη, επεσήμανε και το γεγονός ότι σε μεγάλα εργοτάξια και οικοδομές η επτάωρη εργασία –ιστορική κατάκτηση των οικοδόμων παλιότερων ετών– έχει πλέον γίνει οκτάωρη και το εργατικό αίτημα για 7ωρο, παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες, αποτελώντας άλλη μια απόδειξη ότι η νέα ΣΣΕ είναι κάτω από τις εργατικές ανάγκες.

Να σημειωθεί τέλος ότι η Ομοσπονδία έχει κινήσει τις διαδικασίες ώστε η ΣΣΕ να καταστεί υποχρεωτική σε όλους τους εργοδότες του κλάδου, ανεξάρτητα αν είναι μέλη ή όχι των εργοδοτικών οργανώσεων.

πηγη: prin.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή